Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε TIME: Πρόσωπο του 2019 η Γκρέτα Τούνμπεργκ

TIME: Πρόσωπο του 2019 η Γκρέτα Τούνμπεργκ

0
greta
Διαφήμιση

Μπορεί να μην πήρε το… Νόμπελ, αλλά κέρδισε επάξια ένα ακόμη εξώφυλλο στο περιοδικό TIME ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 αυτή τη φορά.

Ο λόγος για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία που τάραξε τα νερά με την δράση της για την κλιματική αλλαγή.

Η δύναμη της νιότης

AP 19264534474703

Στο εξώφυλλο του περιοδικού για τον Δεκέμβριο με τίτλο: «Η δύναμη της νιότης», η Γκρέτα ατενίζει τον ορίζοντα σκεπτική ενώ πίσω της σκάνε ανταριασμένα κύματα.

Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας της στην COP25, κατηγόρησε τις χώρες, ακόμη και τις πιο φιλόδοξες ως προς τους στόχους, για «απάτη» στην ανάληψη δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Μία χούφτα πλούσιων χωρών έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τόσα τοις εκατό, από τώρα μέχρι το τάδε έτος ή ότι θα πετύχει την κλιματική ουδετερότητα το τάδε έτος.Όλα αυτά μοιάζουν με την πρώτη ματιά εντυπωσιακά, αλλά ακόμη και αν οι προθέσεις είναι καλές, δεν υπάρχει leadership, δεν δείχνουν τον δρόμο, είναι απάτη», επέμεινε.

Ελλιπείς οι δεσμεύσεις

Greta Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Διότι οι περισσότερες υποσχέσεις δεν περιλαμβάνουν την αεροπορία, τον τομέα της ναυσιπλοΐας και τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν την δυνατότητα για τις χώρες να ανταλλάξουν τις εκπομπές αλλού», πρόσθεσε η Σουηδή ακτιβίστρια.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν καλύπτει όντως τις εκπομπές των διεθνών αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας. Και οι αγορές του άνθρακα, οι κανόνες λειτουργίας των οποίων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευσιν, επιτρέπουν στα κράτη να συμψηφίσουν τις εκπομπές τους.

3 βαθμοί Κελσίου

AP 19256602214608

Οι ισχύουσες δεσμεύσεις των κρατών, εάν τηρηθούν, θα οδηγήσουν σε μία άνοδο του υδραργύρου κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου και τα 200 κράτη που υπέγραψαν την συμφωνία του Παρισιού και συνέρχονται στην Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βρίσκονται υπό πίεσιν για να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα.

Όμως, αυτή η COP «μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μία ευκαιρία για ορισμένες χώρες να διαπραγματευθούν τα κενά και να αποφύγουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους», κατήγγειλε η Γκρέτα.

Διαφήμιση