Αρχική Διάστημα Τι κοινό έχει το μαλλί της γριάς με έναν… πλανήτη;

Τι κοινό έχει το μαλλί της γριάς με έναν… πλανήτη;

0
Ηλιακό σύστημα Kepler 51
Διαφήμιση

Το ηλιακό μας σύστημα περιλαμβάνει τριών ειδών πλανήτες: βραχώδεις σαν τη Γη, αέριους σαν τον Δία και παγωμένους σαν τον Ποσειδώνα. Χάρη στις παρατηρήσεις ξένων ηλιακών συστημάτων ανακαλύψαμε επίσης ότι υπάρχουν πλανήτες λάβα και αέριοι νάνοι. Τώρα, χάρη στις παρατηρήσεις του Hubble Space Telescope ανακαλύφθηκε και μια «νέα» και σπάνια μορφή πλανήτη που «έχει την πυκνότητα του μαλλιού της γριάς», όπως μεταδίδουν οι αστρονόμοι που έκαναν την ανακάλυψη.

Οι τρεις πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι Kepler 51 ανακαλύφθηκαν το 2012, και το γεγονός ότι έχουν εξαιρετικά μικρή πυκνότητα αποκαλύφθηκε δυο χρόνια μετά. Τώρα, δεδομένα από το Hubble επέτρεψαν στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι οι μάζες τους είναι μερικές φορές μεγαλύτερες από της Γης, ενώ είναι τόσο μεγάλοι όσο ο Κρόνος. Με αλλά λόγια, παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοιο μέγεθος με τον Κρόνο, είναι περίπου εκατό φορές ελαφρύτεροι.

Τι συμβαίνει με αυτό το νέο τύπο πλανητών;

Ηλιακό σύστημα Kepler 51
Οι πλανήτες του Kepler 51 συγκριτικά με του δικού μας ηλιακού συστήματος

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ατμόσφαιρες τους, που περιλαμβάνουν υδρογόνο και ήλιο, έχουν επεκταθεί. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί συνέβη αυτό.

Σύμφωνα με μία θεωρία, η “αφρώδης” ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών σχετίζεται με την νεαρή ηλικία αυτού του συστήματος, το οποίο είναι μόλις 500 εκατομμυρίων ετών. Συγκριτικά, ο ήλιος μας έχει ηλικία 4.6 δισεκατομμυρίων ετών. Οι πλανήτες μπορεί να σχηματίστηκαν σε απόσταση με το αστέρι και σιγά-σιγά να το πλησίαζαν. Όσο οι πλανήτες πλησιάζουν το αστέρι, οι ατμόσφαιρες τους θα χάνονται και θα μειωθεί το μέγεθός τους.

Αυτός ο ασυνήθιστος σχηματισμός μπορεί να είναι ένα στάδιο στην εξέλιξη των πλανητών που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Hubble πιστεύουν ότι ο πιο μακρινός πλανήτης, Kepler-51 d, θα παραμείνει με χαμηλή πυκνότητα.

Για να συνεχίσουν την έρευνα τους, οι επιστήμονες ευελπιστούν στο μέλλον να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το επερχόμενο James Webb Telescope.

Η έκθεση των αστρονόμων έχει δημοσιευτεί στο Astronomical Journal.

Πηγή: digitaltrends.com
Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας

Διαφήμιση