Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας απέναντι στα συμπτώματα του χειμώνα

Θωρακίστε τον οργανισμό σας απέναντι στα συμπτώματα του χειμώνα

0
xeimonas
Διαφήμιση

Η φύση μας προσφέρει σε αφθονία όλα εκείνα τα βότανα και τις  τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο τα «σύμπτωμα του χειμώνα».

Βότανα και τροφές που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας, απαλύνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, λειτουργούν ως ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και ως θεραπεία κατά την εκδήλωση τους.

Δείτε ποια είναι και πως να τα χρησιμοποιήσετε:

ΤΖΙΝΤΖΕΡ

ginger

Το πρώτο βότανο που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας είναι το φρέσκο τζίντζερ. Ευτυχώς, είναι πολύ οικονομικό και άμεσα διαθέσιμο, αφού διατίθεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Το τζίντζερ είναι καλό για κρυολογήματα, και μάλιστα στην Ασία είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο για αυτόν τον λόγο.

Ως ρίζα, πρέπει να βράζεται για 5 λεπτά.

  • Το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Για κρυολογήματα, συνδυάζεται καλά με φλούδα λεμονιού και κανέλα.
  • Αν προσθέσουμε και μια κουταλιά μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, έχουμε το τέλειο ρόφημα κατά του κρυολογήματος! Το ρόφημα επίσης είναι πολύ εφιδρωτικό.

Εν γένει, προτιμούμε φρέσκο τζίντζερ και όχι ξερό – έχει καλύτερη δράση. Να θυμάστε ότι το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και εν γένει οι αρθραλγίες.

Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα.

ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ

echinachea

Ένα άλλο σημαντικό βότανο για τον χειμώνα είναι η εχινάκεα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αφέψημα από τη ρίζα (να βράζεται τουλάχιστον 20 λεπτά), ή ακόμα καλύτερα, το βάμμα.

Ασφαλώς, στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα σκευάσματα εχινάκεας, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας το βάμμα:

  • Γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο με αποξηραμένη ρίζα μέχρι το ¼ και συμπληρώνουμε με τσίπουρο.
  • Στην αρχή ανακινούμε καλά, ώστε το αλκοόλ να εμποτίσει πλήρως τη ρίζα.
  • Το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο (η ιδανική εποχή για να παρασκευάσουμε το βάμμα είναι το καλοκαίρι, ειδάλλως αφήνουμε το βάζο δίπλα στο φούρνο ή σε ένα ζεστό σώμα) και περιμένουμε 2-3 εβδομάδες. Φιλτράρουμε και είναι έτοιμο!

Πώς το λαμβάνουμε;

  • Βάζουμε μισό δάχτυλο βάμμα (15-20 σταγόνες) σε ένα σφηνάκι, γεμίζουμε το υπόλοιπο σφηνάκι με νερό και το πίνουμε.

Να θυμάστε ότι η εχινάκεα δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια λήψη, ούτε για πρόληψη. Όταν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να κρυολογήσετε, πάρτε 2-3 τέτοια σφηνάκια για 2 μέρες. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με βιταμίνη C.

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

glukoriza

Η γλυκόριζα μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση του άσθματος, εφόσον λαμβάνεται τακτικά – δηλαδή 2-3 φλιτζάνια ημερησίως για 10 συνεχόμενες ημέρες τουλάχιστον. Μπορούμε να τη συνδυάσουμε με μαραθόσπορο. Αν βρούμε την κινεζική γλυκόριζα (zhi gan cao – γλυκόριζα φρυγανισμένη με μέλι), ακόμα καλύτερα!

Να θυμάστε ότι η μακροχρόνια λήψη γλυκόριζας δεν ενδείκνυται για εγκύους, για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, για υπερτασικούς και για άτομα επιρρεπή σε οιδήματα και κατακράτηση νερού.

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ

xaroupaleuro

Για τις κρύες ημέρες υπάρχει μια καταπληκτική συνταγή: Χαρουπάλευρο, κακάο και μαύρο πιπέρι.

  • Απλά βάλτε μια κουταλιά από τα δυο πρώτα και μια πρέζα από το δεύτερο σε μια κούπα, αδειάστε βραστό νερό, ανακατέψτε και είναι έτοιμο. Αν θέλετε, προσθέστε και λίγη ζάχαρη ή μέλι.
ΠΡΟΠΟΛΗ

propoli

Απαραίτητος σύμμαχος είναι η πρόπολη. Είναι ένα πολύτιμο συστατικό για την αντιμετώπιση του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος.

Απλά προσθέτουμε λίγες σταγόνες στο ζεστό τσάι ή ακόμα και σε λίγο νερό. Η γεύση της δεν θα σας ενθουσιάσει, αλλά έχει πολύ ευεργετική επίδραση. 

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
efkaliptos 

Χρήσιμα μπορούν να αποδειχθούν τα φύλλα ευκαλύπτου. Αυτά μπορούμε κάλλιστα να τα συλλέξουμε μόνοι μας, εφόσον αναγνωρίζουμε το δέντρο. Ειδάλλως, πωλούνται στα φαρμακεία, στα βοτανοπωλεία, και ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται για εισπνοές και κατασπλάσματα.

Μην τον πίνετε σε τσάι, είναι ελαφρώς τοξικός.

ΘΥΜΑΡΙ

thumari

Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές δράσεις, είναι ιδανικό συστατικό για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

  • Φτιάχνουμε ζεστό τσάι με 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνουμε.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

faskomilo

Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τη αντισηπτική του δράση, γι’ αυτό και ανακουφίζει από το αίσθημα φαγούρας στον λαιμό και από τη δυσκολία κατάποσης.

  • Φτιάχνουμε ρόφημα από τα φύλλα φασκόμηλου ή κάνουμε γαργάρες
Διαφήμιση