Αρχική Ενέργεια “Πράσινος” οδοφωτισμός σε Περιφέρειες και Δήμους

“Πράσινος” οδοφωτισμός σε Περιφέρειες και Δήμους

0
led5
Διαφήμιση

Φιλόδοξα έργα οδοφωτισμού που θα συμβάλλουν στις προσπάθειες της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα την προετοιμάσουν για μια νέα πιο τεχνολογικά αναπτυγμένη νέα δεκαετία, δρομολογούνται στις περιφέρειες και στους δήμους. Πρώτες στη λίστα του …εκσυγχρονισμού οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Όπως αναφέρει το mononews.gr πρόκειται για το «οικοσύστημα» των λεγόμενων smart cities, που περιλαμβάνει “έξυπνα” φωτιστικά led με τα οποία οι περιφέρειες μπορούν να υποστηρίξουν πολλές ευρυζωνικές υπηρεσίες και smart solutions μέσω αναμεταδοτών αισθητήρων κλπ.

Στην Ήπειρο

led hpeiros

Στις 13 Ιανουαρίου κατατίθενται οι προσφορές στον πρώτο από τους τέσσερις διαγωνισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου, που προωθούνται με τεχνική βοήθεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου και την αντικατάσταση περίπου 8.800 φωτιστικών σωμάτων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). 

Ο δεύτερος διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού (8.500 φωτιστικά σώματα) του δήμου Πρέβεζας, ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται πως θα δημοπρατηθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για τον οδοφωτισμό του δήμου Ιωαννίνων με την αντικατάσταση περίπου 26.000 λαμπτήρων. 

Θα προκηρυχθεί και έργο εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Ηπείρου (νοσοκομεία, αστυνομικές διευθύνσεις, κ.α), συνολικής επιφάνειας περί τα 90.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στο Νότιο Αιγαίο

odofotismos 3

Έργο οδοφωτισμού προϋπολογισμού της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Το έργο, αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ όσο και αμερικανικών και ισραηλινών επενδυτικών κεφαλαίων που ασχολούνται με τον κλάδο. Προβλέπει, πέραν του εξοπλισμού του δικτύου με λαμπτήρες νέας γενιάς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, και εφαρμογές τηλεδιοίκησης και smart city.

Στην Κεντρική Μακεδονία

led kentriki makedonia

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τελεί υπό δημοπράτηση έργο οδοφωτισμού που αφορά στην αναβάθμιση του φωτισμού σε επτά νομούς.

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών, η εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας, λειτουργία και συντήρηση δικτύου οδοφωτισμού και αποκατάσταση των βλαβών του υφιστάμενου δικτύου. 

Με το έργο εκτιμάται πως θα υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στο οδικό περιφερειακό δίκτυο, δηλαδή εξοικονόμηση 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Τουλάχιστον το 30% αυτής της εξοικονόμησης θα παραμένει στην περιφέρεια, ενώ το υπόλοιπο 70% θα είναι η αμοιβή του αναδόχου. 

Το συνολικό κόστος της επένδυσης έχει εκτιμηθεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 300.000 ευρώ ετησίως, με τη διάρκεια της σύμβασης να είναι 12 χρόνια.

Προσεχώς σε Κρήτη και Αθήνα

Εντός του πρώτου μισού του 2020 θα προχωρήσουν αντίστοιχοι διαγωνισμοί και στην Κρήτη ενώ μεγάλα έργα για οδοφωτισμό θα προωθήσει και ο δήμος Αθηναίων και άλλες μεγάλες πόλεις ανεβάζοντας την αθροιστική αξία των έργων αυτών  τους επόμενους μήνες σε και κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαγωνισμοί

dhmotikos fwtismos led kalamata kostashow 696x522

Οι διαγωνισμοί έχουν την μορφή Συμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ). Η επένδυση πραγματοποιείται από τους αναδόχους οι οποίοι έχουν και την ευθύνη εγγύησης-λειτουργίας και συντήρησης. Οι ανάδοχοι αμείβονται για την διάρκεια της παραχώρησης με ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για την ηλεκτροδότηση του δικτύου οδοφωτισμού σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Αν δηλαδή ο λογαριασμός της ΔΕΗ μειωθεί με τις επενδύσεις τότε ο ανάδοχος εισπράττει από τον δήμο ποσοστό της διαφοράς.

Στην κούρσα της διεκδίκησης των εργολαβιών για τον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών της χώρας έχουν μπει μέχρι στιγμής περισσότερες από 30 εταιρείες.

Διαφήμιση