Αρχική Περιβάλλον Απαλλοτριώσεις από το ΥΠΕΝ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων

Απαλλοτριώσεις από το ΥΠΕΝ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων

0
plateia (1)
Διαφήμιση

Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Δήμους, ύψους 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου. Το πρόγραμμα «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019» αφορά ώριμες απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια. Το νέο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας.

Ειδικότερα, για την απόκτηση των προβλεπόμενων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατείες, άλση, χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές κ.ά., το Πράσινο Ταμείο καταβάλλει την αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, μόνο κατά το μέρος που αφορά στις υποχρεώσεις των Δήμων και όχι των τρίτων. Διευκρινίζεται πως στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται κοινωφελείς χώροι, δρόμοι, πεζόδρομοι, υποδομές κ.λπ..

Με το πρόγραμμα αυτό, το Πράσινο Ταμείο συμβάλει στην προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα έκτακτα φαινόμενα, στην προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των πόλεων.

Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο

paidxar

Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε επίσης το ποσό των 490.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για περιβαλλοντικές μελέτες. Στόχος είναι να επιταχύνει την εξυπηρέτηση όλων των αιτήσεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (helpdesk).

Η νέα πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020, θα φιλοξενηθεί στο G Cloud, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και θα εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες τεχνικές ασφαλείας. Εξασφαλίζεται, έτσι, ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Προγράμματα για τους πολίτες

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 2/12/2019 έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων για τα προγράμματα:

  1. Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020 για όλους τους Δήμους της χώρας.
  2. Καινοτόμες Δράσεις για τους Πολίτες.

Πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

Διαφήμιση