Αρχική Περιβάλλον Πράσινοι-Αλληλεγγύη: Συνειδητές αγορές με σεβασμό στο περιβάλλον

Πράσινοι-Αλληλεγγύη: Συνειδητές αγορές με σεβασμό στο περιβάλλον

0
4231110904 766799ef5d b
Διαφήμιση

Στον αντίποδα της Black Friday και της Cyber Monday, οι “Πράσινοι Αλληλεγγύη“, δημοσιεύουν ένα ενδιαφέρον κείμενο …αποδόμησης της σύγχρονης καταναλωτικής υστερίας.

Ειδικότερα, αναφέρονται στις νέες κριτικές στάσεις απέναντι σε μια υπερκατανάλωση που όπως επισημαίνουν “υποσκάπτει την επιβίωσή μας”. Η Green Friday, η Buy Nothing Day, αλλά και η Book Friday και το Small Business Saturday, είναι μερικές μόνο παγκόσμιες ημέρες που αποσκοπούν στην “αφύπνιση” του καταναλωτικού κοινού, στην συνειδητή απόφασή του να δει τα πράγματα αλλιώς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο.

Green Friday

greenfriday

Η Green Friday ξεκίνησε ως ένα κίνημα anti-Black Friday με την επωνυμία «Buy Nothing Day» (Μέρα Χωρίς Αγορές). Τα τελευταία όμως 3 χρόνια έχει ξεπεράσει τη Buy Nothing Day θέτοντας ευρύτερους “πράσινους” προβληματισμούς και αναδεικνύοντας τη ζημιά που επιφέρει η «Black Friday» και ο υπερ-καταναλωτισμός στο περιβάλλον: το πετρέλαιο ή την βενζίνη που καταναλώνεται για την επίσκεψη στο mall, τα βουνά από υλικά συσκευασίας που πετάγονται, τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που θα παραχθούν αργά ή γρήγορα…

Η Green Friday αφορά την αλλαγή του τρόπου σκέψης – την αλλαγή παραδείγματος, την μετατόπιση από το «αγοράζω, καταναλώνω, πετάω» σε εναλλακτικές επιλογές.

Book Friday

EKjfBg0WkAY W6z

#BOOKFRIDAY είναι ένα κάλεσμα προς τους πολίτες να μετατρέψουν την #BlackFriday,  σε Book Friday, αγοράζοντας ένα βιβλίο και μάλιστα από ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Γιατί «αν δεν αγοράσουμε ένα βιβλίο από βιβλιοπωλείο», αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί…

Small Business Saturday

Το κίνημα αυτό προβάλει την ανάγκη να αγοράζουμε όλο το χρόνο κάτι που είναι μικρό και τοπικό –αν πράγματι το χρειαζόμαστε- για να στηρίζουμε έτσι τοπικά επαγγέλματα και επιχειρήσεις, την τοπική οικονομία ακόμα και την ζωντάνια μιας τοπικής αγοράς και όχι μια  πολυεθνική.

Διαφήμιση