Αρχική Καταστροφές Οι πυρκαγιές έκαψαν 16 εκατομμύρια στρέμματα στην Ινδονησία

Οι πυρκαγιές έκαψαν 16 εκατομμύρια στρέμματα στην Ινδονησία

0
Πυρκαγιά
(Φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

Οι φωτιές στην Ινδονησία, οι οποίες φέτος προκάλεσαν την εξάπλωση ενός νέφους καπνού πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία, κατέκαψαν τουλάχιστον 16 εκατομμύρια στρέμματα κυρίως αποσαθρωμένων εδαφών και πλούσιων σε άνθρακα βαλτότοπων σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έγκριτη ερευνητική ομάδα.

Η Νοτιοανατολική Ασία πλήττεται επί χρόνια από το νέφος που προκαλούν οι φωτιές στην Ινδονησία εγείροντας ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αλλά οι φετινές φωτιές ήταν οι χειρότερες από το 2015 όταν είχαν καεί 26 εκατομμύρια στρέμματα.

Συχνά για τις φωτιές ευθύνονται ορισμένοι καλλιεργητές φοινικέλαιου, οι οποίοι κόβουν και καίνε τους φοίνικες. Η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ειδικά στη διάρκεια της ξηρασίας.

Οι φωτιές στην Ινδονησία έχουν κατηγορηθεί για τις αυξανόμενες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και για την αποψίλωση, η οποία απειλεί με εξαφάνιση είδη της άγριας ζωής, όπως οι ουρακοτάγκοι.

Το Κέντρο για την Διεθνή Έρευνα Δασοκομίας, που εδρεύει στην Τζακάρτα, ανακοίνωσε ότι η ανάλυση που έκανε σε εικόνες από δορυφόρο που ελήφθησαν τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου, έδειξε ότι πολλές από τις φωτιές μαίνονταν σε εδάφη που είχαν καθαριστεί πριν από χρόνια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πυρκαγιά
(Φωτογραφία αρχείου)

«Διαπιστώσαμε ότι το 76% των πυρκαγιών σημειώθηκε σε γαίες υπό αγρανάπαυση. Αυτά τα εδάφη ήταν δάση πριν από χρόνια, αλλά οι επαναλαμβανόμενες φωτιές τα μετέτρεψαν σε μη παραγωγική υποβαθμισμένη θαμνώδη βλάστηση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του Κέντρου υπό τον Ντέιβιντ Γκαβό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περίπου το 3% των πυρκαγιών ξέσπασαν σε φυτείες φοινικέλαιου.

Οι βαλτότοποι αντιστοιχούν στο 41% του συνόλου της καμένης γης -ή σε 6,7 εκατ. στρέμματα- στην Ινδονησία αυτόν τον χρόνο, προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 600.000 στρέμματα τροπικών δασών κάηκαν από τον Οκτώβριο.

Οι επαρχίες Τζάμπι και Δυτικό Καλιμαντάν, που είναι σημαντικοί οικότοποι για τίγρεις και ουρακοτάγκους, γνώρισαν τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών, είπαν οι ίδιοι.

Η εκτίμηση των επιστημόνων για 16 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης βασίζεται σε ανάλυση που έγινε σε επτά επαρχίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της χώρας δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει τα στοιχεία του Κέντρου. Ένας αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον χρόνο όχι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν καεί 8.577.560 στρέμματα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦάλαινα έφαγε 100 κιλά σκουπίδια – Βρέθηκε νεκρή στη Σκοτία
Επόμενο άρθροΓιορτινό “λίφτινγκ” στους οδικούς άξονες της Αττικής