Αρχική Ευζωία Επίδομα γέννησης-ανάσα για νέους γονείς

Επίδομα γέννησης-ανάσα για νέους γονείς

0
Παιδί, μωρό, γονείς
Διαφήμιση

Τη θέσπιση “επιδόματος γέννησης” ως μέσο δημογραφικής πολιτικής, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων.

Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Το δημογραφικό

Μητρικό γάλα - Μητέρα - Μωρό

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσαν πως με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού ενώ θεσμοθετείται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα ανέφεραν ότι επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα.

Δύο δόσεις

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις (1.000 και 1.000 ευρώ). Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ισοδύναμο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ (70.000 για ένα νέο ζευγάρι), υπό την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης παιδιού φορολογικό έτος.

Τα κριτήρια

Μωρό - παιδί

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτει μια από τις εξής ιδιότητες:

  1. Έλληνα πολίτη
  2. Ομογενούς αλλοδαπού, που διαθέτει δελτίο ομογενούς
  3. Πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
  4. Πολίτη κράτους που ανήκει στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή πολίτη της Ελβετίας
  5. Υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος, στον οποίο έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας
  6. Ανιθαγενούς του οποίου το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις του ν.139/1975 (Α’ 176)
  7. Πολίτη τρίτης χώρας στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
  8. Πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος δεν εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από το 2012 και μετά.

Το επίδομα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από φόρους και εισφορές, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Επόμενο άρθροΣτις 26 Δεκεμβρίου η τελευταία έκλειψη της δεκαετίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ