Αρχική Ενέργεια COP25: Ξεκινά στη Μαδρίτη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

COP25: Ξεκινά στη Μαδρίτη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

0
COP25 Madrid logo
Διαφήμιση

Ξεκινά σήμερα 2 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, στις 11.30 ώρα Ελλάδας, η πολυσυζητημένη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα-COP 25, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Αύξηση της θερμοκρασίας, ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες και πυρκαγιές: Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας-ορόσημο που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015, εν μέσω πιέσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και μαζικές διαδηλώσεις για ανάληψη επείγουσας δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην τελετή έναρξης θα παρευρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα για το κλίμα, σε συνέχεια μάλιστα της  ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όπου είχε ανακοινώσει την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, έως το 2028, και την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενόψει και της συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πρόκειται να συγκαλέσει η Ελλάδα το 2020.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες

p07wmlbc

Εν όψει της διάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προέβη σε βαρυσήμαντες δηλώσεις που δεν αφήνουν περιθώριο ούτε αισιοδοξίας πόσο μάλλον καθυστέρησης στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

“Η Ανθρωπότητα πρέπει να θέσει τέρμα στον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον της φύσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παραθέτοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

«Εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον του πλανήτη και ο πλανήτης ανταποδίδει το χτύπημα. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της φύσης και η επιστήμη μας λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις «εντελώς ανεπαρκείς» δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ τόνισε ότι το 2019 θα αναδειχθεί ένα από τα πιο ζεστά έτη.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε, παραθέτοντας έναν τρομακτικό κατάλογο των υπολοίπων, όλο και πιο «φονικών», αποτελεσμάτων της υπερθέρμανσης: άνοδος της στάθμης των ωκεανών, λιώσιμο του θόλου των παγετώνων, ξηρασίες…

Η κλιματική κρίση

Spain Madrid COP25 Climate Change 2019

«Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είμαστε αντιμέτωποι τώρα με μια κλιματική κρίση. Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον μακριά στον ορίζοντα, είναι ορατό και πλησιάζει ολοταχώς», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να «ελπίζει» κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων, των πολιτών γενικά και των πόλεων ή των επιχειρήσεων.

“Αυτό που εξακολουθεί να λείπει, είναι η πολιτική βούληση: η πολιτική βούληση να δώσουμε μια τιμή στον άνθρακα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε την επιδότηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε σταθμούς ενέργειας από άνθρακα από το 2020, η πολιτική βούληση να περάσουμε από μια φορολόγηση των εισοδημάτων σε μια φορολόγηση του άνθρακα», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Οι μεγάλες οικονομίες

«Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) παγκοσμίως δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί, και χωρίς αυτές, ο στόχος μας δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και θα συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου, δέχονται πιέσεις από παντού να επισπεύσουν τα μέτρα για μια πιο ταχεία μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου, αν όχι στον +1,5 βαθμό, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η Διάσκεψη

610cfa5264474fe5a372787ccbb6eceb 18

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η Χιλή ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Μετά τις βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν την χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αδυνατεί να διοργανώσει τη σύνοδο, με αποτέλεσμα να πάρει τη σκυτάλη η Μαδρίτη.

«Από εδώ και εμπρός, αυτός ο χώρος δεν είναι ισπανικό έδαφος. Ανήκει σε όλο τον κόσμο, στη Χιλή και βεβαίως στα Ηνωμένα Έθνη. Πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση. Η κλιματική αλλαγή είναι κοινός εχθρός», δήλωσε η Τερέζα Ριμπέρα, υπουργός περιβάλλοντος της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά πως η διοργάνωση θα στοιχίσει 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα αναμένεται να φέρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ κυρίως στους τομείς της διαμονής και της εστίασης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here