Αρχική Καταστροφές Αυστραλία: Οι φωτιές απειλούν τα αποθέματα νερού

Αυστραλία: Οι φωτιές απειλούν τα αποθέματα νερού

0
AUSTRALIAFIRE 1
Διαφήμιση

Στην προστασία των υδάτινων πόρων από τις σφοδρές πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από το Σίδνεϊ, επικεντρώνονται πλέον οι αρχές της Αυστραλίας.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών διευκολύνθηκαν λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς η θερμοκρασία σημείωσε πτώση.

Νέο κύμα καύσωνα

AUSTRALIA3

Όμως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η θερμοκρασία στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία αναμένεται να φτάσει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενισχύοντας τις πυρκαγιές κοντά στο Φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει νερό στο 80% των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ.

«Τις τελευταίες ημέρες μέχρι την ψυχρή αλλαγή, οι πυρκαγιές αποτελούσαν πιθανή απειλή στην παροχή νερού και τα αποθέματά του, κυρίως στη Ουαραγκάμπα και τα Μπλε Όρη», επισήμανε αξιωματούχος της Water NSW, της αρμόδιας υπηρεσίας για τους υδάτινους πόρους της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Με τις επερχόμενες πολύ ζεστές συνθήκες η κατάσταση από τις πυρκαγιές ενδέχεται να επιδεινωθεί και στα δύο αυτά μέτωπα και πιθανόν αλλού», πρόσθεσε.

Μείωση υδάτινων αποθεμάτων

wateraustralia

Το Φράγμα Ουαραγκάμπα βρίσκεται 65 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ και σε αυτό συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από τα βουνά. Η χωρητικότητά του έχει μειωθεί στο 44,8%, ενώ λιγότερα από τρία χρόνια πριν ήταν σχεδόν γεμάτο.

Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές προς το παρόν το δίκτυο ύδρευσης του Σίδνεϊ δεν έχει υποστεί ζημιές.

Με περισσότερα από 40 φράγματα σε όλη την πολιτεία, η εταιρεία Water NSW παρέχει τα δύο τρίτα του νερού στις εταιρείες ύδρευσης της πολιτείας οι οποίες το καθαρίζουν και το επεξεργάζονται για να προσφέρουν καθαρό, πόσιμο νερό στις πόλεις.

Μεγάλες ποσότητες στάχτης και από αποκαΐδια ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα του νερού στα φράγματα, στην περίπτωση που μετά τις πυρκαγιές ακολουθήσουν έντονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπονται βροχές για τη Νέα Νότια Ουαλία και η Water NSW έχει τοποθετήσει ήδη φίλτρα ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση