Αρχική Ενέργεια Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με διαδικασίες fast track

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με διαδικασίες fast track

0
ΔΕΗ
(Eurokinissi)
Διαφήμιση

Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, την περίφημη “απολιγνιτοποίηση“, ε κάποια στιγμή και εμείς, οι πιο δύσπιστοι, θα το πιστέψουμε. Μέχρι το 2028 άλλωστε έχουν πολλά να γίνουν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και η δέσμευση να γίνει πράξη.

Πάντως η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι καμία άλλη επιλογή δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την επιβράδυνση -αν όχι απαλοιφή- της κλιματική κρίσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ως ορόσημα έχουν τεθεί το 2021 και το 2022, χρονιές που θα αρχίσουν να κλείνουν οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες (προβλέπεται συνολικά να αποσυρθούν 14), με στόχο -σύμφωνα με το newmoney.gr- από το 2023 έως το 2028 να παραμείνει μόνο η υπερσύγχρονη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660 MW..

Ο προγραμματισμός

ΔΕΗ

Σε πρώτη φάση προβλέπεται το κλείσιμο των μονάδων σε Καρδιά 1,2 που είναι ούτως ή άλλως εκτός συστήματος λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς όρους. Οι αντίστοιχες μονάδες Καρδιάς 3 και 4 αναμένεται να σφραγιστούν το 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 2020 αναμένεται να κατέβει ο διακόπτης για το Αμύνταιο 1 και 2, ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο έξι μονάδων: το α΄ εξάμηνο των μονάδων Άγιος Δημήτριος 1,2 και το β΄εξάμηνο Άγιος Δημήτριος 3,4 και η Μεγαλόπολη 3,4.

Για το 2023, προβλέπεται επίσης η απόσυρση της μονάδας της Μελίτης αλλά και της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου.

Η Πτολεμαΐδα 5

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 790x400

Ενεργή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ως το 2028 θα παραμείνει μάλλον η Πτολεμαΐδα 5. Η τελευταία προβλέπεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από το 2022, ώστε να είναι σε εμπορική λειτουργία το 2023. Εφόσον επιλεγεί ως “σύμμαχος” της κυβέρνησης μέχρι την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, θα αποτελέσει μονάδα βάσης, η οποία υπολογίζεται να λειτουργεί πάνω από 300 ημέρες ετησίως.

Η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ

ΔΕΗ

Ο fast track σχεδιασμός αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη Μελέτη Επάρκειας του συστήματος που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ και έχει παραδώσει στο υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας και στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι πέρσι η λιγνιτική παραγωγή έφερε ζημιές 200 εκατ. ευρώ ενώ φέτος θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση