Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Υπουργείο Περιβάλλοντος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταλιγνιτική εποχή

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταλιγνιτική εποχή

0
ΔΕΗ
(Eurokinissi)

Ένα μεγάλο master plan για την διάδοχη κατάσταση στις λιγνιτικές περιοχές πριν το 2028 οπότε και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνει η μετάβαση στα καθαρά καύσιμα, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία.

130 εκατ. ευρώ για την επόμενη ημέρα

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς στο Πρακτορείο 104,9 FM, μέχρι το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου, θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες γύρω στα 130 εκατ. ευρώ (ως κομμάτι της προετοιμασίας των μεγάλων πακέτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 και μετά), τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να ετοιμαστούν οι διάφορες ενέργειες και τα επιχειρησιακά σχέδια. “Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής)”, εξήγησε.

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στην νεοσυσταθείσα διυπουργική επιτροπή τονίζοντας ότι τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές θα είναι πολλαπλά: φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας, εκπαίδευσης για το εργατικό δυναμικό σε νέες δεξιότητες. “Η ιδέα της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν”, είπε ο κ. Θωμάς υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η προετοιμασία που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν πάρα πολύ μικρή, αν και σε επίπεδο περιφερειών και σε επίπεδο δημάρχων έχουν αρχίσει πλέον να παράγονται καινούργιες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Επενδύσεις

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Στη Δυτική Μακεδονία, συνέχισε ο υφυπουργός ΠΕΝ έχουμε τα καλύτερα κρασιά, αλλά όχι μόνο κρασιά. Στο δευτερογενή τομέα, “έχουμε δεσμευτεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ. Στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ (τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευαστικό αντικείμενο) και έχουμε τέλος και τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο, αλλά και για άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση”.

Win-win η μετάβαση

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε

Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι win-win υποστήριξε ο κ. Θωμάς. “Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ χάνει 200-300 εκατ. το χρόνο από τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Αυτά τα χρήματα τελικά επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Δεν είναι μια επένδυση στο μέλλον, αλλά ένα κόστος του παρελθόντος. Αν τα ίδια χρήματα τα βάλουμε σε πολιτικές που θα βοηθήσουν το νέο κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες θα είναι κάτι το οποίο θα φέρει και δουλειές και ανάπτυξη και θα προετοιμάσει τις περιοχές ώστε να γίνουν πρωτοπόρες και όχι ουραγοί στην κοινωνία του μέλλοντος. Και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε”, κατέληξε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here