Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για τις μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για τις μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

0
Χατζηδάκης
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για λανθασμένη αναπαραγωγή των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ μιλά το υπουργείο με ανακοίνωσή του στην οποία διευκρινίζει ότι ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του σχεδίου νόμου για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΠΕ κλπ. που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και το οποίο προβλέπει αναπροσαρμογή των χρεώσεων Υπηρεσίας Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στα νυχτερινά τιμολόγια όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλώσεις άνω των 1.600 KWh/τετράμηνο.

Μειωμένο νυχτερινό στα νοικοκυριά

ΔΕΗ

Όπως είπε, «παραμένει μειωμένο το νυχτερινό ρεύμα για τις χαμηλότερες καταναλώσεις (σ.σ. κάτω από 1.600 ΚWh/τετράμηνο). Με απόφαση του 2018 είχε αυξηθεί υπέρμετρα το νυχτερινό ρεύμα για αυτούς που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις. Κρατάμε χαμηλά (σ.σ. τα νυχτερινά τιμολόγια) για αυτούς που είχαν χαμηλότερες καταναλώσεις και τα μειώνουμε σε αυτούς που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, με τις μειώσεις να φτάνουν έως και 65% σε ορισμένες περιπτώσεις» (σ.σ. πρόκειται για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 KWh/τετράμηνο).

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, δηλαδή, σε μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στη νυχτερινή κατανάλωση μόνο για πελάτες οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης (κυρίως νοικοκυριά) στις υψηλότερες καταναλώσεις. Πρόκειται για μείωση μιας ρυθμιζόμενης χρέωσης που εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο τη ΔΕΗ και ευνοεί κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά που κάνουν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας (π.χ. θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά).

Αναλυτικός πίνακας

Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται οι υφιστάμενες χρεώσεις ΥΚΩ στα νυχτερινά τιμολόγια και οι νέες που θα ισχύουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Κλιμάκια κατανάλωσηςΥφιστάμενες χρεώσεις ΥΚΩ (€/kWh)Νέες χρεώσεις ΥΚΩ (€/kWh)
0-1.600 kWh/4μηνο0,00690,0069
1600-2000 kWh/4μηνο0,05000,0150
2000 kWh και άνω0,08500,0300

Συνεπώς, αναφέρει το ΥΠΕΝ, τυχόν αναφορές για γενικευμένες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ή στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (που αφορούν όλους τους παρόχους) οφείλονται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Υπουργού ΠΕΝ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here