Αρχική Επιλεγμένα Ύδρα: Προς επίλυση το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών

Ύδρα: Προς επίλυση το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών

0
PHOTO XADA YDRA1

Το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ύδρα τέθηκε στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου με τον δήμαρχο του νησιού Γεώργιο Κουκουδάκη.

Συζήτησαν την ανάγκη χωριστής διαλογής απορριμμάτων και την οριστική αποφυγή της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους, όπως γίνεται έως και σήμερα σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Ύδρα.

Τα πρόστιμα

PHOTO XADA YDRA3

Από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2019, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν επιδικαστεί στη χώρα μας πρόστιμα ύψους 720.000 ευρώ για τον μη σύννομο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων και την παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Ύδρα. Για το συγκεκριμένο μόνο νησί, κάθε εξάμηνο, η χώρα μας επιβαρύνεται με 80.000 ευρώ.

«Το πρόβλημα της Ύδρας είναι σήμερα ένα από τα 5 οξύτερα προβλήματα της χώρας στη διαχείριση απορριμμάτων. Στόχος μας είναι μέχρι το 2021 να το έχουμε λύσει οριστικά, να έχουμε αποκαταστήσει τον ΧΑΔΑ και να έχουμε σβήσει και το πρόστιμο», δήλωσε ο κ. Γραφάκος.

Η διαδικασία

PHOTO XADA YDRA2

  • Άμεση διαλογή στην πηγή (ανακύκλωση).
  • Λειτουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης,
  • ώστε να μειωθούν τα υπολείμματα και να καταστεί δυνατή η συσκευασία και η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.
  • Η μεταφορά των υπολειμμάτων προς τελική διαχείριση.

Τα αρχαία

Για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την Ύδρα, τέθηκαν επίσης υπ’ όψιν οι περιορισμοί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και ζητήματα που αφορούν στη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here