Αρχική Περιβάλλον Η Βραζιλία ήρε την απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο

Η Βραζιλία ήρε την απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο

0
zaxarokalamo
Διαφήμιση

Σε μια ακόμα καταστρεπτική κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας αίροντας την 10ετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς και σε υγροβιοτόπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται  για μια εξέλιξη την οποία στηλίτευσαν οικολόγοι, κάνοντας λόγο για νέα επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας.

Αν και οι περιοχές όπου βρίσκονται καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου μειώνονται στη Βραζιλία, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι θα εξαπλωθούν στις περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ή σε τμήματα της περιοχής Σεχάντου.

Οι οικολόγοι εξηγούν ότι η απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκαν οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου είναι άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου που αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου, δάσους που συχνά αποκαλείται «ο πνεύμονας» του πλανήτη, και θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η άρση της απαγόρευσης θα εκθέσει τον Αμαζόνιο και άλλες ευάλωτες περιοχές στην «επέκταση αρπακτικών», προειδοποίησε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο του Κλίματος, δίκτυο οικολογικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Conservation International και άλλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση