Αρχική Ενέργεια Η Σίφνος παράδειγμα προς μίμηση στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών

Η Σίφνος παράδειγμα προς μίμηση στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών

0
sifnos
Διαφήμιση

Με αναβαθμισμένο το ευρωπαϊκό κύρος του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου και αναγνώριση για την 6ετή προσπάθεια  προς την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, ολοκληρώθηκαν στην Κροατία οι εργασίες του 4ου Φόρουμ της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το φόρουμ, που οργανώθηκε από την Κροατία, ενόψει της  Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (20-22 Νοεμβρίου), είχε ως θέμα την πορεία των 6 νησιών (Άραν στην Ιρλανδία, Κρες-Λόζιντζ στην Κροατία, Κουλάτρα στην Πορτογαλία, Λα Πάλμα στην Ισπανία, Σαλίνα στην Ιταλία και η δική μας Σίφνος), προς την ενεργειακή τους μετάβαση, το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει και η υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια. Επίσης  έγινε και ειδική αναφορά στα σχέδια της Κροατικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση ανάπτυξης και υποστήριξης των νησιών ενόψει και της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η προσπάθεια της Σίφνου είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν την παρουσίαση των 6 νησιών έκαναν φανερό ότι η Σίφνος ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας στην πράξη τα λόγια του Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομινίκ Ριστόρι,  ότι “ακολουθώντας το συγκεκριμένο μονοπάτι, [τα νησιά] όχι μόνο θα καταστούν περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητα και βιώσιμα ως νησιωτικές κοινότητες, αλλά επιπλέον θα αποτελέσουν πηγές έμπνευσης τόσο για άλλα νησιά, όσο και για την Ευρώπη ως σύνολο.

Το Φόρουμ της Κροατίας ήταν το τέταρτο κατά σειρά από τις 18.02.19 όταν ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η επίσημη έναρξη της υποστήριξης της πορείας προς την ενεργειακή μετάβαση της Σίφνου και άλλων 5 Ευρωπαϊκών νησιών. [Δείτε την ανακοίνωση εδώ: https://euislands.eu/26-islands-launch-transition]. Η επιλογή της Σίφνου, ήταν μία ακόμη σημαντική επίσημη αναγνώριση και δικαίωση της εξαετούς αδιάκοπης, στοχευμένης και συστηματικής  προσπάθειας του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου προς την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, στόχος που παρ’ όλες τις δυσκολίες, καθυστερήσεις και εμπόδια λόγω έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας, έρχεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση.

Συνοδοιπόρος και αρωγός στο όραμα για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου – όπως επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωση ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου – είναι ο Δήμος Σίφνου,  που με το «Σύμφωνο Συνεργασίας» αρχικά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνέχεια, για έγκριση, υποστήριξη και συμμετοχή στο έργο της ΣΕΣ, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροBlack Friday με μοναδικές προσφορές στη Wind
Επόμενο άρθροΣεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ