Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αγορά ενέργειας, τη ΔΕΗ και...

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αγορά ενέργειας, τη ΔΕΗ και τις ΑΠΕ

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», καθώς και η σχετική αιτιολογική έκθεση. Το ecozen έχει αναφερθεί εκτενώς στο σχέδιο νόμου από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, οπότε εδώ δίνονται κάποια επιπλέον σημαντικά στοιχεία.

Τι ορίζει

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Συνοπτικά, οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει και η έγκριτη ιστοσελίδα ecopress.gr:

  • Επιτρέπουν την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 21 έως 1 MW σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής.
  • Προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις περιοχές που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με βάση την κείμενη νομοθεσία.
  • Παρέχουν τα εργαλεία, μέσω της έκδοσης ΚΥΑ για τον έλεγχο και την και τη διαφύλαξη των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε περιφερειακής ενότητας και ως εκ τούτου της άμεσης και ορθολογικής εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων.

Έξω οι ανεμογεννήτριες

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Ωστόσο, απουσιάζει η δυνατότητα χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, παρόλο που οι χρειάζονται μικρότερες επιφάνειες για να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν.

Οι ΑΠΕ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε

Οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ περιλαμβάνουν:

  • Κάλυψη της εκκρεμότητας με τις πληρωμές των πάρκων που έχουν υπογράψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ).
  • Δυνατότητα στις επενδύσεις ΑΠΕ που δεν τυγχάνουν ενίσχυσης, εάν το επιθυμούν να βγαίνουν στην αγορά χωρίς να είναι ενταγμένες σε κανένα πλαίσιο στήριξης και να πουλάνε τα ρεύμα τους μέσω διμερών ή άλλων συμβολαίων.
  • Νομοθέτηση της δυνατότητος για τα μεγάλα πάρκα άνω των 250 μεγαβάτ να μην μετέχουν στους διαγωνισμούς αλλά να αποζημιώνονται με ειδικό πλαίσιο στήριξης, με τη διαδικασία ατομικής κοινοποίησης στην Κομισιόν.
  • Απεμπλοκή της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραγωγής για τα υβριδικά έργα, από την απόφαση για την αποζημίωση με την οποία θα πληρώνονται τα έργα αυτά.
  • Στο πλαίσιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, προβλέπεται ότι μπορεί να καλύπτει σε ποσοστό μέχρι 1% ανά νομό.

Το ΕΣΕΚ

Ως κύριο πυλώνα του νέου Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το νομοσχέδιο θέτει την αύξηση της διείσδυσης της παραγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται τουλάχιστον κατά 60% από σταθμούς ΑΠΕ.

Διαφήμιση