Αρχική Περιβάλλον Περιφέρεια Κρήτης: Προχωρούν τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών Natura

Περιφέρεια Κρήτης: Προχωρούν τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών Natura

0
CreteNATURA
Διαφήμιση

Ενημερωτική συνάντηση για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κρήτης με θέμα «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Περιφέρειας Κρήτης» πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης για 28 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 26 Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 στην Κρήτη.

Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών

PARALIA KRHTH 1021x490

Το έργο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Τα αποτελέσματά του θα χρησιμοποιηθούν από όλες τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τις προστατευόμενες περιοχές (Φορείς Διαχείρισης, ΥΠΕΝ, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κ.λπ.). Επίσης, θα αποτελούν σημαντική βάση για το χωροταξικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης

DSC 0045

“Οι περιοχές Natura 2000 καλύπτουν το 1/3 της Κρήτης και είναι πάρα πολύ σημαντικές και για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και για την ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Παππάς, διευθυντής της ΟικοΜ ΕΠΕ, της αναδόχου εταιρείας της μελέτης στο πλαίσιο σύμβασης με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.

“Η δουλειά μας, διάρκειας δύο ετών, θα έχει ως αντικείμενο να προσδιορίσουμε τις περιοχές αυτές, τις ζώνες που είναι πιο σημαντικές για τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας, να κάνουμε προτάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο προστασίας και διαχείρισης τους. Κι επιπλέον να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε μια συνεργασία και μια συμφωνία με τους φορείς, τους χρήστες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών”, τόνισε.

Ο πνεύμονας της Κρήτης

site chania 510 4

“Για εμάς είναι κρίσιμο σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, να μελετηθεί σωστά και να προστατευτεί, γιατί είναι ο πνεύμονας της Κρήτης μας. Κι αν οι περιοχές Natura δεν προστατευτούν καταλαβαίνετε τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον. Θέλουμε να διδάξουμε τον κόσμο, ώστε να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά, καλύτερη αντιμετώπιση για ένα καλύτερο περιβάλλον στην Κρήτη”, συμπλήρωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης.

 

Διαφήμιση