Αρχική Επιλεγμένα Οι ογκολόγοι προειδοποιούν: Προσοχή στις θεραπείες με βότανα

Οι ογκολόγοι προειδοποιούν: Προσοχή στις θεραπείες με βότανα

0
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού σε Προχωρημένο Στάδιο, τονίστηκε η ανάγκη οι καρκινοπαθείς να ενημερώνουν τους γιατρούς τους αν λαμβάνουν προϊόντα βοτάνων, καθώς ορισμένα από τα συστατικά τους μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, τα χάπια που περιέχουν σκόρδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και τζίνγκο, για παράδειγμα, μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση των πληγών σε δερματικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού.

Η χειρουργός Μαρία Χοάο Καρντόζο – επικεφαλής των χειρουργών μαστού στο Κέντρο για τον Καρκίνο Champalimaud στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας – υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι θεραπείες με βότανα ή οι σχετικές κρέμες είναι αποτελεσματικές.

Η Καρντόζο εξηγεί ότι δεν είναι παράλογο οι καρκινοπαθείς και οι φροντιστές τους να αναζητούν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά τονίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι «μπορεί να καταλήξει να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους προτού δοκιμάσουν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο με δερματικές μεταστάσεις.

Υπάρχει κίνδυνος πολλά προϊόντα να παρεμβαίνουν στην ορμονοθεραπεία ή στην χημειοθεραπεία και συγκεκριμένα κάποια να παρατείνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος με αποτέλεσμα κάποιες πληγές να καθυστερούν να επουλωθούν ή να αφήνουν σημάδια.

votana 2

Προσοχή σε προϊόντα βοτάνων, τρόφιμα και ποτά

Η χειρουργός επισημαίνει στο BBC, σύμφωνα και με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάποια προϊόντα βοτάνων που επιβραδύνουν τον μηχανισμό πήξης του αίματος όπως:

  • εκχύλισμα νεροϊτιάς (ή chiretta),
  • σκόρδο,
  • τζίνγκο,
  • τζίνσενγκ,
  • κουρκουμάς,
  • αγριοκαστανιά,
  • κράταιγος,
  • πύρεθρο.

Στην ιστοσελίδα του, το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι κάποιες συμπληρωματικές θεραπείες πιθανόν να εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της παραδοσιακής θεραπείας.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται κάποια τρόφιμα και ποτά, όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, στη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο γιατί μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο που μεταβολίζονται τα αντικαρκινικά φάρμακα από τον οργανισμό.

Στη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού σε Προχωρημένο Στάδιο, η Καρντόζο είπε ότι κάποιες θεραπείες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το ρέικι και ο βελονισμός πιθανόν να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here