Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι γονδολιέρηδες της Βενετίας καθάρισαν το Μεγάλο Κανάλι (video)

Οι γονδολιέρηδες της Βενετίας καθάρισαν το Μεγάλο Κανάλι (video)

0
gondolierides
Διαφήμιση

Οι γονδολιέρηδες της Βενετίας μετατράπηκαν σε δύτες, βουτώντας επί έξι ώρες στο Μεγάλο Κανάλι για να μαζέψουν διάφορα αντικείμενα που συσσωρεύονταν στον βυθό.

Κοντά στη διάσημη γέφυρα του Ριάλτο, ανέσυραν κάθε είδους σκουπίδια, από ποδήλατα, πλυντήρια, μέχρι και τηλεοράσεις!

«Είναι κάτι που κάνουμε δωρεάν γι’ αυτή την πόλη, η οποία μας έχει δώσει τόσα», δήλωσε ο Λορέντσο Μπρουνέλο, ένας από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια.

Ο Λορέντσο είχε πάει με τον φίλο του Αλεσάντρο Πουλέζε, ο οποίος έχει βάρκα-ταξί. Μόλις τελείωσε η βάρδιά τους, έβαλαν την καταδυτική στολή και άρχισαν να βουτούν. «Είναι ένας άλλος κόσμος, που αποτελείται από πολλά στρώματα αντικειμένων, λίγο έως πολύ παλιών, ανάμεσά τους ραδιόφωνα και τηλέφωνα από διαφορετικές εποχές», εξήγησε ο Λορέντσο.

«Η κίνηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στις τοπικές αρχές», επισήμανε ο Αλεσάντρο: «Αγαπάμε την πόλη μας». Για πρώτη φορά η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νύχτα. Ήδη την πρώτη ώρα είχαν ανασύρει από το κανάλι ένα φούρνο, μία οθόνη υπολογιστή και ένα φωτιστικό.

Στόχος των γονδολιέρηδων: «Να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους λίγο λίγο ώστε να κάνουν κάτι», υπογράμμισε ο Λορέντσο, ο οποίος συμμετείχε στο εγχείρημα καθαρισμού για τρίτη φορά.

«Την πρώτη φορά είχαμε συγκεντρώσει 500 κιλά (σκουπιδιών), την επομένη 700 κιλά. Μιλάμε για τόνους αντικειμένων, άλλωστε ένα λάστιχο ζυγίζει περίπου 30 κιλά και είναι εύκολο να το σηκώσεις από τον βυθό», πρόσθεσε. Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του δήμου της Βενετίας και η δήμαρχος Ερμελίντα Νταμιάνο πήγε στο σημείο για να «εκφράσει τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την εκπληκτική πρωτοβουλία των γονδολιέρηδων, η οποία μαρτυρεί την αγάπη για την όμορφη πόλη μας».

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, άλλες πέντε τέτοιες επιχειρήσεις επέτρεψαν την περισυλλογή 2,5 τόνων απορριμμάτων, σύμφωνα με τη δημαρχία της Βενετίας. Οι γονδολιέρηδες που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή, ο Στέφανο Βίο και ο Αλεσάντρο Ζούφι, θέλουν να οργανώνουν μία κατάδυση τον μήνα στο Μεγάλο Κανάλι, την κεντρική αρτηρία της πόλης που οδηγεί μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου, έως τον Απρίλιο.

«Εργαζόμαστε εδώ καθημερινά και συχνά χρειάζεται να πολεμάμε εναντίον των απορριμμάτων που επιπλέουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Διαφήμιση