Αρχική Περιβάλλον Λάρισσα: Μεταμορφώνεται το παραλιακό μέτωπο

Λάρισσα: Μεταμορφώνεται το παραλιακό μέτωπο

0
201911170749240986
Διαφήμιση

Συνολικό λίφτινγκ δρομολογείται για τις παραλίες της Αγιάς Λάρισας καθώς ο Δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ έχει αναθέσει, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Hapitas/Architectural & Interior Design, τη μελέτη ανάπλασης του Παραλιακού Άξονα (Αγιόκαμπος-Κάτω Σωτηρίτσα-Βελίκα), συνολικού μήκους 12 χλμ.

Η περιοχή, που οριοθετείται από το Λιμάνι του Αγιοκάμπου (Νότιο άκρο) και τα λεγόμενα βραχάκια στη Βελίκα (Βόρειο άκρο) θα μεταμορφωθεί πλήρως με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους και άλλες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τις ομορφιές της.

Ενιαία και σύγχρονη παράκτια ζώνη

201911170748099734

Όπως αναφέρει το larissanet.gr, βασική επιδίωξη του Δήμου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας, αναβαθμισμένης και αισθητικά σύγχρονης παράκτιας ζώνης, η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων με σκοπό την ευρύτερη προσέλκυση κοινού και την αύξηση της αναπτυσσόμενης τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι θα διατρέχουν την περιοχή σε όλη της την έκταση ενώ κατά μήκος της θα υπάρχουν σημεία στάσης, παρατήρησης και δραστηριοτήτων. Επιδίωξη των σχεδιαστών είναι η αδιάκοπη κίνηση του πεζού και του ποδηλάτου κατά μήκος της ακτογραμμής σε ένα απολύτως φυσικό περιβάλλον στο οποίο επιτρέπονται “οπτικές φυγές προς τη θάλασσα”, ενώ παράλληλα θα παραμένει ανεμπόδιστη η κατακόρυφη σύνδεση του Αιγιαλού με την παράκτια εμπορική ζώνη.

Σε αρμονία με το περιβάλλον

«Κύρια πρόθεση του σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού γραφείου μας ήταν η παραγωγή μιας λύσης που θα ενσωματώνεται πλήρως στη φυσικότητα του τοπίου και θα διαμορφωθεί μια φυσική κίνηση για τον επισκέπτη στην οποία θα εναλλάσσονται οι διάφορες χωρικές διαμορφώσεις», υπογραμμίζει ο Νίκος Χαπίτας επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Hapitas/Architectural & Interior Design.

Στόχος είναι δηλαδή η όσο το δυνατόν ηπιότερη ένταξη του νέου σχεδιασμού στο φυσικό περιβάλλον της παραλίας και η επίτευξη καμπύλων και ροϊκών χωρικών διαμορφώσεων.

Φυσικά υλικά

201911170747497320

Αναλόγως έχουν επιλεγεί και τα υλικά, τα οποία είναι τέτοια ώστε να απαιτείται η λιγότερο συχνή συντήρησή τους. Ο πεζόδρομος είναι από χυτό σταμπωτό δάπεδο και μιμείται τις πραύλιες διαμορφώσεις των εξοχικών κατοικιών στην περιοχή, σε μια προσπάθεια διάλυσης των ορίων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Ο ποδηλατόδρομος κατασκευάζεται από σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο. Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνοτροπία η οποία παράγει δάπεδα ανθεκτικά, φιλικά προς το περιβάλλον, κατάλληλα για δημόσιους χώρους, σε γήινες αποχρώσεις. Τα στοιχεία της διαχωριστικής νησίδας, όπως το καλούπι των παρτεριών, το τμήμα διέλευσης/σύνδεσης καθώς και τα καμπυλόγραμμα καθιστικά θα είναι εξολοκλήρου από σκυρόδεμα.

Διαφήμιση