Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Με ΚΥΑ καθορίζεται η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών

Με ΚΥΑ καθορίζεται η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών

0
fotovoltaika
Διαφήμιση

Μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται με ακρίβεια η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών σε MW, που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Σημειώνεται πως βάση για αυτούς τους υπολογισμούς θα αποτελέσουν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, ενώ θα ληφθεί υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Στην ΚΥΑ θα μπορούν επίσης να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να ξηλωθούν για να γίνει εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.α.

fotovoltaika 1

Αναφορικά με το όριο του 1 MW ανά εκμετάλλευση, το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι αυτό επιβλήθηκε προκειμένου να μπει «φρένο» στην εγκατάσταση Φ/Β σταθμών μεγάλης ισχύος σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Στόχος των ρυθμίσεων είναι να ενισχυθεί η μικρή και διεσπαρμένη παραγωγή, ώστε οι αγρότες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για ηλεκτρικής ενέργεια, μειώνοντας έτσι και το κόστος παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς ΑΠΕ, επισημαίνεται ότι για εφέτος θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31-12-2019).

Από το 2020 και μετά, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά εντός του πρώτου τριμήνου. Σε περίπτωση που η δήλωση καθυστερήσει έως και δύο μήνες, τότε προβλέπεται επιβολή προστίμου ίσο με 10 ευρώ ανά κιλοβάτ (kW) εγκατεστημένης ισχύος.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here