Αρχική Περιβάλλον Έρευνα του ΑΠΘ προβλέπει ήπιο χειμώνα

Έρευνα του ΑΠΘ προβλέπει ήπιο χειμώνα

0
βροχή, βροχές, καταιγίδα
Διαφήμιση

«Ήπιος προβλέπεται ο χειμώνας που μας έρχεται», είπε στο Radio North 98, ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Γιάννης Πυθαρούλης, εξηγώντας ότι «αν και η μετεωρολογική εποχιακή πρόγνωση είναι αντικείμενο έρευνας παγκοσμίως, ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία, τα μαθηματικά μοντέλα καιρού, που χρησιμοποιούν και δίνουν μετεωρολογικά στοιχεία”.

Με βάση επομένως το ευρωπαϊκό μοντέλο στο οποίο έχει πρόσβαση η Ελλάδα αλλά και σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες σε ΗΠΑ και στην Κίνα, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά μέσο όρο θα είναι ένας πιο ήπιος χειμώνας» υποστήριξε.

Περιθώριο λάθους

Κακοκαιρία, βροχές, καταιγίδες, καιρός

Ο κ. Πυθαρούλης διευκρίνισε πάντως ότι «πρόκειται για προϊόν ερευνητικό στο οποίο υπάρχει μια πιθανότητα λάθους» και πρόσθεσε ότι «σαφώς θα υπάρξουν και εξάρσεις καιρικές, οι οποίες μάλλον θα είναι σύντομης διάρκειας».

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Για τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος προβλέπει βροχές που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, φαινόμενα τα οποία αναμένεται να ενταθούν το βράδυ της Τρίτης. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα πέφτει σταδιακά. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. «Και άλλες χρονιές συναντήσαμε ανάλογες καιρικές συνθήκες. Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ. Και φυσικά ένας από τους παράγοντες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα είναι και η κλιματική αλλαγή», παραδέχτηκε.

Τα ονόματα των καιρικών φαινομένων

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι τα ονόματα πρέπει να δίνονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία και υπογράφει την επίσημη πρόγνωση του καιρού στη χώρα μας και όχι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για να μην υπάρχουν συγχύσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε μια περίπτωση με χαμηλό βαρομετρικό που «χτύπησε» πέρσι τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο τριών ανθρώπων. «Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το ονόμασε ‘Ζορμπά’ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο ‘Ξενοφών’”, πράγμα που “εύκολα μπορούσε να δημιουργήσει μπέρδεμα» συμπλήρωσε ο κ. Πυθαρούλης.

Διαφήμιση