Αρχική Επιλεγμένα Επεκτάσεις μετρό-τραμ: Σταθερά αν και μετ’ εμποδίων προχωρούν τα έργα

Επεκτάσεις μετρό-τραμ: Σταθερά αν και μετ’ εμποδίων προχωρούν τα έργα

0
Μετρό
(EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

Καθυστέρηση προβλέπεται στην παράδοση των 3 πρώτων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, οι οποίοι, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις, δεν φαίνεται να ανοίγουν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες είναι ο διαγωνισμός για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο θα εγκατασταθεί στους σταθμούς της επέκτασης. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, θα προκηρυχθεί μέσα στο Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα η εγκατάσταση των πυλών θα ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η πρόοδος των έργων μετρό

Η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

Σήραγγα ΝΑΤΜ Τ2 Αρχή: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες

Φρέαρ Κομνηνού: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες: τοιχοποιία, επιχρίσματα, τοποθέτηση θυρών, βιομηχανικό δάπεδο, βαφές, τοποθέτηση σχάρας επιπέδου οδού, κιγκλιδώματα κλιμακοστασίου, καταπακτή και η αποκατάσταση επιπέδου οδού.

Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου Οδού – Πλατείας (γρανίτες, διάδρομοι, μάρμαρα, σιντριβάνι), η επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων (μεταλλικές, γυάλινες, κλπ), η τοποθέτηση ρολλών ασφαλείας, η τοποθέτηση ψευδοροφών στα επίπεδα αποβαθρών και έκδοσης εισιτηρίων, η τοποθέτηση χειρολισθήρων και τα λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα.

Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες

Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τοποθέτηση θυρών, κεραμικών πλακιδίων, γρανιτών ή μαρμάρων, χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων, επενδύσεις τοίχων και υποστυλωμάτων, τοποθέτηση ψευδοροφών, τοποθετήση σχαρών εξαερισμού και επιχώσεις.

Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική αποκατάσταση (πλακοστρώσεις) στο επίπεδο – 0  της οδού του Σταθμού, η επένδυση τοίχων με πλάκες γρανίτη στο επίπεδο – 3 των αποβαθρών, η τοποθέτηση πανέλων οριζόντιας ψευδοροφής στα επίπεδα έκδοσης εισιτηρίων (επίπεδο – 2) και αποβαθρών (επίπεδο – 3) του Σταθμού και οι Η/Μ εργασίες.

Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε αναμονή βρίσκεται η τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου και η λειτουργία εκθεσιακού χώρου για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου στο κτήριο της οδού Πυλών ιδιοκτησίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην είσοδο πλατείας Κοραή και τη σήραγγα πρόσβασης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή απόληξης στην περιοχή ανελκυστήρα. Στη σήραγγα ΤΒΜ τριπλής τροχιάς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑΠΕΙ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.

Γραμμή 4 Μετρό

Μετρό

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (τμήμα Άλσος Βεΐκου-Γουδή). Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές του Ομίλου Μυτιληναίος και της ΤΕΡΝΑ, οι κοινοπραξίες των οποίων δεν είχαν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού. Πλέον, η Αττικό Μετρό έχει το ελεύθερο για να προχωρήσει στην επιλογή του προσωρινού μειοδότη ανάμεσα στις δύο εναπομείνασες κοινοπραξίες.

Ο διαγωνισμός και το έργο, πάντως, θεωρείται ότι αργούν καθώς η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη και ο έλεγχος της σύμβασης είναι μία χρονοβόρα διαδικασία ενώ τα έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στον άλλο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τα κύρια έργα.

Επέκταση Τραμ

Ξεκίνησαν και πάλι πριν από λίγες εβδομάδες τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά τα οποία είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιούλιο όταν ο σεισμός που χτύπησε την Αττική δημιούργησε πρόβλημα στατικότητας σε κτίριο πλησίον των γραμμών.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η επέκταση θα παραδοθεί εντός του 2020 (χωρίς να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο) διαψεύδοντας έτσι το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ το οποίο αυθαίρετα υποστήριζε τον περασμένο Αύγουστο πως υπάρχει απόφαση για άμεση λειτουργία της γραμμής.

Πρόοδος των έργων τραμ

Η πρόοδος των έργων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας από τυχόν αποκολλήσεις υλικών από τις προσόψεις στο διατηρητέο κτίριο στην συμβολή των οδών Ομ. Σκυλίτση και Δεληγιώργη, και επανεκκίνησαν οι δοκιμαστικές διαδρομές του Τραμ.
  • Στην γέφυρα Λαμπράκη ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες χρωματισμών.
  • Είναι σε εκκρεμότητα (Σεπτέμβριος), οι Η/Μ εργασίες στον νέο Υ/Σ 16 (έχουν τελειώσει οι εργασίες Π/Μ) και η αναβάθμιση του Υ/Σ 1.
  • Σε όλες τις κατασκευές του έργου εκτελούνται εργασίες συντηρήσεων και αποκαταστάσεων επουσιωδών ελλείψεων για την πλήρη ολοκλήρωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here