Αρχική Επιλεγμένα Έφτασε στο Ρίο η πετρελαιοκηλίδα που ταλαιπωρεί από το καλοκαίρι τη Βραζιλία

Έφτασε στο Ρίο η πετρελαιοκηλίδα που ταλαιπωρεί από το καλοκαίρι τη Βραζιλία

0
rio de janeiro

Στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο έφτασε τελικά η πετρελαιοκηλίδα που έχει ήδη ρυπάνει 2.000 χιλιόμετρα ακτών στη Βραζιλία από τα τέλη Αυγούστου. Παρόλο που οι ποσότητες είναι μικρές και δεν απειλούνται οι δημοφιλείς παραλίες, ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε τον φόβο ότι τα χειρότερα έπονται.

Το Ρίο

brazil3 brazil4

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας, 300 γραμμάρια πετρελαίου εντοπίστηκαν στην παραλία Γκρουσάι στο Σάο Ζοάο ντα Μπάρα, 300 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Τα δείγματα που αναλύσαμε είναι παρόμοια με το πετρέλαιο που εντοπίστηκε στις βορειοανατολικές ακτές», ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε την ποσότητα του πετρελαίου που παραμένει στη θάλασσα», επεσήμανε από την πλευρά του χθες ο Μπολσονάρου στο περιθώριο στρατιωτικής τελετής στην πόλη του Ρίο. «Στη χειρότερη περίπτωση, αν ένα πετρελαιοφόρο έριξε στη θάλασσα όλο του το φορτίο, λιγότερο από το 10% έχει φτάσει στις ακτές μας. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», πρόσθεσε.

700 περιοχές έχουν πληγεί

7d8db6b8a300334e6f1b44abeb65db9c

Η κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος της Βραζιλίας έχει καταγράψει περισσότερες από 700 περιοχές, οι ακτές των οποίων έχουν υποστεί ρύπανση από το πετρέλαιο, ενώ η πετρελαιοκηλίδα υπολογίζεται ότι έχει απλωθεί στο 70% των παράκτιων πόλεων στα βορειοανατολικά, περιοχές φτωχές που ζουν κυρίως από τον τουρισμό.

Άγνωστης προέλευσης

Η πετρελαιοκηλίδα, η προέλευση της οποίας παραμένει μυστήριο (υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα), ρυπαίνει τις ακτές της βορειοανατολικής Βραζιλίας -αρχικά την πολιτεία Παραΐμπα– από τα τέλη Αυγούστου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και τον Νοέμβριο μικρές ποσότητες πετρελαίου έφτασαν στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο, βόρεια του Ρίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here