Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Ο Λυκαβηττός θα αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη

Δήμος Αθηναίων: Ο Λυκαβηττός θα αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη

0
lykabitos 11
Διαφήμιση

Ο Λυκαβηττός. Πόσες μεγάλες στιγμές έχουμε ζήσει οι περισσότεροι στο θέατρό του. Πόσες εκδηλώσεις. Πόσες βόλτες στο δασάκι του. Πόσες αναβάσεις με το τελεφερίκ.

Και όμως από το 2008 όταν το θέατρο που κατασκεύασε ο εμπνευσμένος αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος το 1965 σφραγίστηκε λόγω προβλημάτων στατικότητας, ο λόφος έχει απαξιωθεί. Η σιδερένια κατασκευή παραμένει άψυχη, οι μπασκέτες που βρίσκονταν απ’ έξω έχουν απομακρυνθεί και ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκινγκ.

Φαίνεται ότι αυτό το διάστημα των 10 και βάλε ετών ήταν …αναγκαίο για να ωριμάσει τελικά στο μυαλό των αρμοδίων ότι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα…

Οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων

87aacee51e8f79eaca6b65c9629d9602 XL

Έτσι, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε μόλις μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους 18 μήνες, με στόχο ο Λυκαβηττός να αλλάξει όψη, και να γίνει πιο ασφαλής για τους επισκέπτες του και τους περίοικους, και να αποτελέσει εκ νέου πόλο έλξης και αναψυχής.

Το έργο προϋπολογισμού ύψους 1.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων, αντιπλημμυρικών τεχνικών, με χρήση καλαίσθητων και ήπιων οικολογικών υλικών. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται όταν βρέχει στην περιοχή του λόφου από την πλευρά του Κολωνακίου.

Στον δρόμο που διατρέχει τον λόφο μήκους περίπου 1.700 μέτρων προγραμματίζεται να γίνει ασφαλτόστρωση με υλικό ειδικών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία ενώ ο δρόμος θα είναι ενταγμένος αρμονικά στην φυσιογνωμία ενός μοναδικού, αστικού δάσους.

Επίσης προβλέπονται αποκαταστάσεις, με φυσικά υλικά, της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια, συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων, που θα συνδέουν επιμέρους σημεία όπως το Πέτρινο Περίπτερο και την Πράσινη Τέντα. Τμήματα αυτής της διαδρομής θα αποτελούνται από υλικό που κι αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην αντιπλημμυρική προστασία αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στους χιλιάδες περιπατητές για μια άνετη και ασφαλή πεζοπορική εμπειρία.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

lykabitos 07

Ο Δήμαρχος Αθηναίων σκοπεύει να απευθυνθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ζητώντας να παραχωρηθούν στον Δήμο Αθηναίων τα περίπου 35 στρέμματα ιδιοκτησίας της στον λόφο του Λυκαβηττού (από τη συνολική έκταση των 442 στρεμμάτων) προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη ανάπλασή του.

«Στόχος μας είναι να αποδώσουμε στους δημότες της Αθήνας αλλά και σε όλους τους επισκέπτες, έναν χώρο ζωής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων αλλά και έναν φυσικό οργανισμό παραγωγής πολιτισμού. Μαζί με τα περίπου 35 στρέμματα που θα ζητήσουμε να μας παραχωρήσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, υλοποιούμε το εμβληματικό έργο για τη δημιουργία ενός αστικού δάσους μοναδικού κάλους και χρησιμότητας, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και ολόκληρη την Αττική», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Για την ιστορία

likavitos plai

Το Θέατρο του Λυκαβηττού έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, ο δε χώρος ως ιστορικός τόπος. Κατασκευάστηκε το 1965 και ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε το 1977. Ο φέρων οργανισμός απoτελείται από δικτυωματικούς φορείς από διατομές L ( γωνιακά) διαφόρων διαστάσεων. Υπάρχουν 19 κύριοι κερκιδοφόροι αποτελούμενοι ο καθένας από δίδυμους δικτυωτούς κεκλιμένους φορείς τριών ανοιγμάτων. Τα ακραία ανοίγματα επεκτείνονται σε προβόλους. Ο καθένας εκ των ως άνω φορέων στηρίζεται σε τέσσερα κατακόρυφα δικτυωτά τετραγωνικά στοιχεία διαστάσεων σε κάτοψη 85 cm x 85 cm.
Διαφήμιση