Αρχική Περιβάλλον Αυθαίρετα: Μετά τον Ιούνιο του 2020 θα κατεδαφίζονται

Αυθαίρετα: Μετά τον Ιούνιο του 2020 θα κατεδαφίζονται

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

“Μετά τον Ιούνιο τα ‘βαριά’ αυθαίρετα, αυτά που έχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις, δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται, άρα θα οδεύουν προς κατεδάφιση”, τόνισε στον realfm ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.

Πρόκειται για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλαδή που το 40% του κτιρίου είναι αυθαίρετο ή το κτίριο έχει υπερβεί το όριο ως προς το ύψος κατά 2 μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και αστικά ακίνητα, διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

Η Ταυτότητα κτιρίου

αυθαίρετα

Σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “προβλέπεται από χρόνια, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί” και πρόσθεσε ότι “όσοι έχουν σπίτια θα πρέπει να βγάλουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα”. Εξήγησε δε ότι όλα τα καινούρια κτίρια αποκτούν αμέσως ταυτότητα, χωρίς κόστος.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ακόμη ότι “κάτι που δεν αλλάζει είναι το έτος μέχρι το οποίο έχεις δικαίωμα να νομιμοποιήσεις τα αυθαίρετα, δηλαδή το έτος κατασκευής, το 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι ότι η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων που έληξε τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2020”.

Τα πρόστιμα

“Όσα δεν τακτοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και δεν είναι στην κατηγορία προς κατεδάφιση θα έχουν επιπλέον πρόστιμο το οποίο θα είναι 20% τον πρώτο χρόνο και μετά 5% ανά έτος”, επισήμανε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως “ό,τι είναι πριν από το 1955 δεν υπόκειται στη διαδικασία αυθαιρέτων άρα τα παλιά κτίρια είναι εκτός αυτής”.

Διαφήμιση