Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Αρκετό φυσικό αέριο και ολίγη από ΑΠΕ στη θέση των λιγνιτικών μονάδων

Αρκετό φυσικό αέριο και ολίγη από ΑΠΕ στη θέση των λιγνιτικών μονάδων

0
φυσικό αέριο

Κατά πως φαίνεται το όχι και τόσο… αθώο φυσικό αέριο μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν να καλύψουν τα κενά που εκτιμάται ότι θα αφήσουν οι λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν στο επόμενο διάστημα.

Το φυσικό αέριο

φυσικό αέριο

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη επάρκειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) -η οποία, όπως αναφέρει το newmoney.gr, έχει ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για να μην διαταραχθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ρεύμα, θα χρειαστεί η ενίσχυση του συστήματος με νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.400 MW έως 2.800 MW.

Οι ΑΠΕ

ΑΠΕ

Παράλληλα, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί να υποστηριχτεί και από νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 35% στην τελική κατανάλωση ενέργειας ως το 2030, που ισοδυναμεί με ποσοστό 61%-64% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εκτός των σταθμών πράσινης ενέργειας είναι απαραίτητες για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είτε τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περί τα 800 MW έκαστη, είτε ο συνδυασμός δύο μονάδων των 800 MW και δύο των 600 MW, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση σε ρεύμα.

Το νέο ΕΣΕΚ

ενεργειακή απεξάρτηση

Βάσει της μελέτης του ΑΔΜΗΕ, θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης έως το 2028 και όπως έχουν αναφέρει στελέχη του θα αξιολογηθούν τόσο τεχνικές παράμετροι του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) όσο και οικονομικές παράμετροι όπως, για παράδειγμα, το κόστος των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι.

Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε διαβούλευση σε περίπου 10 ημέρες ώστε στις αρχές Δεκεμβρίου να πάρει την τελική του μορφή και να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατηρήσεις.

Οι “Μνηστήρες”

Ήδη τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου της Μυτιληναίος στη Βοιωτία ισχύος 826 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021.

Δύο χρόνια αργότερα υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Εlpedison αντίστοιχης ισχύος, ενώ στα σκαριά είναι επιπλέον τρεις νέες μονάδες αερίου από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου ισχύος 660 μεγαβάτ ενώ με την πέμπτη άδεια (660 μεγαβάτ) προικίστηκε πρόσφατα η Volton, η οποία απέκτησε την εταιρεία ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη. Αίτηση για δική του μονάδα έχει υποβάλλει στην ΡΑΕ και ο όμιλος της Βιοχάλκο.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here