Αρχική Ανακύκλωση Ανακύκλωση: Πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ για να μην μένει η Ελλάδα πίσω

Ανακύκλωση: Πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ για να μην μένει η Ελλάδα πίσω

0
ανακύκλωση
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

“Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Το πρόγραμμα, στο οποίο μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας (Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Ν. Σμύρνης), σε 10 χρόνια θα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας.

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, από 10 “σπιτάκια της ανακύκλωσης» θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα και στην Άνδρο.

Οι πολίτες θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες. Το ποσό δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες θα μπορούν να το εξαργυρώσουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ.

Η διαδικασία

Κάθε «σπιτάκι» εκτός όχι μόνο συγκεντρώνει τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά επίσης τις επεξεργάζεται επί τόπου: Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.

Άρα, οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή.

Πολύ χαμηλό ποσοστό

Ανακύκλωση
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Σήμερα η ανακύκλωση στο σύνολο των Δήμων βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας ανέρχεται σε περίπου 18% – με πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας που δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα.

“Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκύπτει ότι, από την έναρξη του επόμενου έτους 2020, οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η μέθοδος

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

Τα στοιχεία

anakyklosi 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών:

  • Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη κατέχοντας την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%.
  • Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μας, ως Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανέλθει στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.
  • Ειδικότερα για τα πλαστικά μπουκάλια (που ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών μίας χρήσης) το ποσοστό ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθει σε 77% το 2025 και σε 90% το 2029.
  • Αντίστοιχα, το 2025 δεν θα μπορούν να πωλούνται συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών εάν δεν περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο πλαστικό έως τουλάχιστον 25% του υλικού τους, ενώ το 2030 το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού αυξάνεται σε τουλάχιστον 30%.
  • Στη χώρα μας περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν η νομική υποχρέωση της χώρα μας είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε 10% το 2035.
  • « Όταν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως εμπορεύματα που έχουν αξία, στη χώρα μας πληρώνουμε για να τα θάψουμε, ενώ γεμίζουν και οι χώροι που θάβουμε τα απόβλητα και τώρα ψάχνουμε για νέους χώρους», ανέφερε ο Π. Θεοδωρικάκος.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο για την ανακύκλωση, οι δήμοι ορίζονται υπόχρεοι για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Οι ΟΤΑ α’ βαθμού δικαιούνται μείωση των συντελεστών τιμολόγησης βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του. Ο Δήμος δηλαδή έχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση, διότι μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του.

Διαφήμιση