Αρχική Υγεία - Διατροφή Η αφρικανική πανώλη θα εξοντώσει το 25% του πληθυσμού των γουρουνιών

Η αφρικανική πανώλη θα εξοντώσει το 25% του πληθυσμού των γουρουνιών

0
Γουρούνι
Διαφήμιση

Περίπου το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού γουρουνιών αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας της τελευταίας επιδημίας αφρικανικής πανώλης (ASF), όπως προειδοποιεί ο διακυβερνητικός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την περασμένη χρονιά, η νόσος αιφνιδίασε τις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως και ιδίως την Κίνα, που διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό γουρουνιών από τις υπόλοιπες χώρες. Τους τελευταίους 12 μήνες, το Πεκίνο έχει καταμετρήσει περίπου 100 εκατομμύρια θανάτους γουρουνιών ενώ ασθένεια έχει πλέον περάσει και σε άλλα ανατολικά κράτη όπως το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα, συνεχίζοντας να προκαλεί αναστάτωση και στην ανατολική Ευρώπη, από όπου ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση το 2014.

Η έκταση της επιδημίας έχει ως αποτέλεσμα την καθολική αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, που υποδαυλίζεται σημαντικά από την τεράστια ζήτηση στην αγορά της Κίνας των 1,38 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα υπογράφει σωρηδόν διεθνείς, διμερείς συμφωνίες για εισαγωγές σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν ενώ η τιμή του χοιρινού στην Ευρώπη σημειώνει υψηλό εξαετίας.

Η μεγαλύτερη απειλή της γενιάς μας

Γουρούνια

Ο αντιπρόεδρος του τομέα Υγείας των Ζώων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου ότι η επιδημία αποτελεί την «μεγαλύτερη απειλή της γενιάς μας» σε ότι αφορά το εμπόριο ζώων και κρέατος. Όπως τόνισε ο δρ Μαρκ Σιπ, μόνο η φετινή εξάπλωση της επιδημίας έχει ήδη μειώσει τον συνολικό πληθυσμό των γουρουνιών στο μισό.

Κατά τον ίδιο, κτηνίατροι και άλλοι ειδικοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα ανακόψει την επιδημία, αλλά η φύση του συγκεκριμένου ιού αποδεικνύεται μία «περίπλοκη πρόκληση». Αν και η ασθένεια δεν εξαπλώνεται στους ανθρώπους, η θνησιμότητα στα γουρούνια που νοσούν αγγίζει για την ώρα το 100%.

Το ASF μεταδίδεται από την άμεση επαφή μολυσμένων ζώων αλλά και μέσω τσιμπουριών. Ωστόσο ο ιός μπορεί να επιβιώσει ακόμα και χρόνια, σε επεξεργασμένο κρέας που φυλάσσεται σε ψυγεία, με αποτέλεσμα το διεθνές εμπόριο κρέατος να επιτείνει την εξάπλωση της νόσου. Μόλις τον Ιούλιο, κρέας μολυσμένο με ASF βρέθηκε σε λιμάνι της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο ιός εντοπίζεται για την ώρα σε φάρμες 50 κρατών, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Ρωσία και οι Φιλιππίνες. Στη δυτική Ευρώπη, το ASF έχει φτάσει στο Βέλγιο και επιστήμονες το εντόπισαν σε πληθυσμούς αγριογούρουνων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαφήμιση