Αρχική Υγεία - Διατροφή 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο: «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο: «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

0
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαφήμιση
Η επιθυμία των παιδιών για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το κάπνισμα εκφράστηκε από 600 μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν και παρακολούθησαν το 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.
Τα παιδιά, με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ισότητα των φύλων, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και φυσικά την υγεία!
Η φετινή διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγινε από τον κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, υπό την αμέριστη υποστήριξη του οποίου τελεί όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE για την πρόληψη του Καπνίσματος στα παιδιά.
Αυγενάκης Κεραμέως Πρόεδρος Δημοκρατίας Μαριάννα Βαρδινογιάννη Μπεχράκης Κικίλιας Κλώντια Καρύδη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γιώργος Πατούλης και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου και Επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE, κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης δηλώνοντας «Τα παιδιά έχουν το βήμα και με τη δύναμη της παιδικής τους ψυχής δίνουν ένα μάθημα επίλυσης του προβλήματος που λέγεται Κάπνισμα, σε όλη τη κοινωνία. Αφήνουμε πίσω το παλιό μοτίβο και ξεκινάμε με νέα δεδομένα επιλογής ενός υγιεινού τρόπου ζωής,  που αποφέρουν δύναμη, ζωντάνια και υπεροχή στη νέα γενιά».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
κ. Παναγιώτης Μπεχράκης

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, καλωσόρισε θερμά τα παιδιά στον χώρο του Υπουργείου, δήλωσε την υποστήριξη της στις δράσεις της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE και ανέφερε «Η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στο κάπνισμα και τις εξαρτήσεις. Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας και πρέπει να την ακούσουμε».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
κα Νίκη Κεραμέως

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη η οποία με το έργο της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει αποδείξει την ευαισθησία της για την προστασία των παιδιών, τίμησε για ακόμα μία φορά την προσπάθεια της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE για την πρόληψη του καπνίσματος «Τα τελευταία 30 χρόνια έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο και γνωρίζω καλά πως δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές θα είναι πιο δυνατές, πιο υγιείς και κυρίως πιο ενημερωμένες».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Κάπνισμα για την προστασία της υγείας της κοινωνίας και τόνισε ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί παρά να ενισχύει την καταπολέμηση του καπνίσματος «Η κοινωνία οφείλει να παρέχει στα παιδιά ένα σχολικό περιβάλλον που θα λειτουργεί με βασικό άξονα την προστασία από το κάπνισμα. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε μια μάχη διαρκείας».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος και στη σημασία εφαρμογής του Νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, ιδιαιτέρως σε χώρους που βρίσκονται παιδιά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ότι αιχμή των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου είναι η επιλογή της νέας γενιάς να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα, με στρατηγικό σημείο τα σχολεία «Χωρίς την συνεισφορά της Παιδείας είναι αδύνατη η δημιουργία νέας κουλτούρας και νοοτροπίας».

Βασίλης Κικίλιας
κ. Βασίλης Κικίλιας

Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού με έργα ζωγραφικής και οι μαθητές και μαθήτριες από Α’ Γυμνασίου έως Α’ Λυκείου με κείμενο. Το θέμα ήταν κοινό για όλους τους μαθητές «ΝΑΙ στον Αθλητισμό – ΟΧΙ στο Κάπνισμα», καθώς οι δράσεις της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE δεν αφορούν μόνο στην πρόληψη του καπνίσματος, αλλά την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς εξαρτήσεις. Οι νικητές του Διαγωνισμού, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το Ελληνικό σχολείο στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας, ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και να παραλάβουν το βραβείο τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, απευθύνθηκε κυρίως στους μαθητές/ μαθήτριες που βρίσκονταν στο κοινό και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του Αθλητισμού ως πηγή δύναμης σε όλη τη πορεία της ζωής τους. «Ο αθλητισμός μας διδάσκει πως μπορούμε να επιτύχουμε στόχους με μακροχρόνια προσπάθεια και επιμονή». Μεγάλο μέρος του μηνύματος του προς τα παιδιά αφορούσε στην ταύτιση της αντίστασης στο κάπνισμα με την αντίσταση σε κακοπροαίρετους πειρασμούς που θα συναντήσουν στην ενήλικη πορεία τους, αποκαλώντας την άσκηση ζωής.  Με χαρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε, επίσης, να απονείμει τα βραβεία στις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό αφού ζήτησε από όλα τα παιδιά να γνωρίζουν ότι «Η πρόληψη του καπνίσματος αφορά το ζήτημα της προστασίας όχι μόνο της δικής σας υγείας, αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας, ακόμα και του κοινωνικού συνόλου».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βράβευση Μαθητή από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «ΝΑΙ στον Αθλητισμό – ΟΧΙ στο Κάπνισμα»:

  • Ε’ Δημοτικού

Βραβείο: Δέσποινα-Ειρήνη Τριανταφυλλίδου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)
Έπαινος: Ιάσονας Λάμπρος, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
Έπαινος: Γιάννης Ασπρούτσος & Μυρτώ Χατζηαντωνίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

  • ΣΤ’ Δημοτικού

Βραβείο: Δήμητρα Μπανάκου & Ελένη Τσαλικίδη, 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας
Έπαινος: Μυρτώ Καστανάκη, Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου (Χανιά)
Έπαινος: Δημήτρης Βιλιώτης, Σπύρος Σιάρκος, Αντώνης Καραδήμας, Άγις Σαλτάνης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων (Αθήνα)

  • Ειδικό Σχολείο

3 μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού (Θεσσαλονίκη)

  • Α’ Γυμνασίου

Βραβείο: Νικόλαος Πεδιαδίτης, 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου (Κρήτη)
Έπαινος: Μυρσίνη Αποστόλου, Pierce College, AGC (Αθήνα)

  • Β’ Γυμνασίου

Βραβείο: Ιωάννα Σιμιτζή/Νικολάια Σκουρτοπούλου-Μόσχου/ Δήμητρα Τέντα/ Μάρθα Τέντα, Αναξαγόρειο Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου (Εύβοια)
Έπαινος: Δέσποινα Λάχανη, 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης
Έπαινος: Κωνσταντίνος Γεωργίου, Εκπαιδευτήρια Δούκα (Αθήνα)

  • Γ’ Γυμνασίου

Βραβείο: Κλέα Διαμάντη/ Φιόνα Πούλα/ Ευαγγελία Λόνγκο/ Βικτόρια Αλίκο, Εκπαιδευτήρια Πνοή Αγάπης (Αργυρόκαστρο, Αλβανία)
Έπαινος: Βασιλική Σαπουνά/ Μαρία-Άννα Σπανούδη/ Κωνσταντίνα Παναγοπούλου, Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» (Θεσσαλονίκη)

  • Α’ Λυκείου

Βραβείο: Παναγιώτης Γεωργίου, Εκπαιδευτήρια Δούκα (Αθήνα)
Έπαινος: Πατσούρη Σταματία, 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Μπορείτε να βρείτε τα έργα που διακρίθηκαν στην σχετική ανάρτηση http://bit.ly/2XNWufE

Ένα ξεχωριστό μήνυμα μετέφεραν στα παιδιά και οι δύο πρωταθλήτριες υδατοσφαίρισης, Εύη Μωραϊτίδου και Αγγελική Καραπατάκη, οι οποίες κατέκτησαν με την εθνική ομάδα το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Εκπροσωπώντας τον Συλλόγο Ολυμπικιονικών, μίλησαν στα παιδιά για την δύναμη που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στο σώμα και το μυαλό «Ο αθλητισμός καλλιεργεί τον σεβασμό προς τους άλλους, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό».

Τα Συνέδρια «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» εμπνέονται, υλοποιούνται και απευθύνονται σε όλους τους μαθητές. Μαθητές και μαθήτριες από 9 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, γέμισαν τη σκηνή και τις θέσεις της αίθουσας «Jacqueline de Romilly» του ΥΠΑΙΘ. Η φαντασία των παιδιών και η δύναμη των μηνυμάτων που είχαν να στείλουν σε όλη την ελληνική κοινωνία πήραν μορφή και εμπλουτίστηκαν με μουσική και κίνηση μέσα από θεατρικά δρώμενα, video, χορευτικά και τραγούδια που προετοίμασαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να τους χειροκροτούν και να τους εμψυχώνουν, δίνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια και ένταση στην εκδήλωση.

Στο πρόγραμμα του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα», συμμετείχαν:

  • 48o Γυμνάσιο Αθήνας
  • Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce
  • 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης
  • ΓΕΛ Βάρης
  • 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης
  • 51ο Γυμνάσιο Αθήνας
  • 5ο ΓΕΛ Καλλιθέας
  • Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης

Με τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές/ μαθήτριες να εκφράσουν την άποψη, τις ιδέες και τη στάση τους απέναντι στην επιλογή τους, που όπως αποδεικνύεται δεν περιλαμβάνει το κάπνισμα. Η 10ετής πορεία της πρωτοβουλίας φέρεται να αποδίδει καρπούς, καθώς η νέα γενιά πλέον είναι ενημερωμένη και απορρίπτει το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό. Τα παιδιά μεταφέρουν το μήνυμα και στα μέλη της οικογένειας τους και τους ζητούν να σεβαστούν το δικαίωμα τους να αναπνέουν καθαρό αέρα, αλλά μοιράζονται μαζί τους και τα οφέλη της επιλογής ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με σκοπό να τους προστατεύσουν από τις βλαβερές συνέπειες.

Τα παιδιά έχουν αντιληφθεί ότι βιώνουν και παίρνουν μέρος σε μια αλλαγή εποχής για τη χώρα τους. Αποδεικνύουν ότι αποστρέφονται πρακτικές του παρελθόντος, ενώ παράλληλα ο σύγχρονος τρόπος σκέψης τους αλλά και η δύναμη της επιλογής τους είναι αρκετά για να επιτύχουν την αλλαγή που τους αξίζει.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Η Αίθουσα «Jacqueline de Romilly» διατέθηκε απο το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Διαφήμιση