Αρχική Επιλεγμένα Στο τραπέζι τα προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών

Στο τραπέζι τα προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών

0
φορείς διαχείρισης Natura

Οι Προστατευόμενες Περιοχές έχουν σήμερα την τιμητική τους. Στη συνέχεια του “μανιφέστου” των περιβαλλοντικών οργανώσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κοινοποίησε τις αγαθές προθέσεις του, όπως διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή πλήθους φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ότι το ΥΠΕΝ είναι ανοιχτό στο διάλογο, ενώ αφού συνόψισε τα προβλήματα των φορέων διαχείρισης, δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο.

Η παρέμβαση Χατζηδάκη

Για το περιβάλλον

natura 2000

“Το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όχι μόνο του δικού μας υπουργείου, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μιλήσει για την πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας, για την οποία θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία όχι μόνο μιλάει, αλλά ξεκινάει να την κάνει πράξη” επισήμανε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ανοιχτό στο διάλογο γιατί θεωρεί ότι δεν έχει την «εξ’ αποκαλύψεως» αλήθεια. “Ο διάλογος αυτός γίνεται χωρίς προειλημμένες αποφάσεις” υπογράμμισε.

“Θέλω να ταυτιστώ με ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το περιβάλλον. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω να ταυτιστώ με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικής και όχι θεωρητικής προστασίας του πλούτου της χώρας μας, που είναι οι περιοχές Natura, που είναι οι προστατευόμενες περιοχές”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα προβλήματα των φορέων

Natura 2000

Τα σημαντικότερα προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι:

  • Η παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας.
  • Υπάρχουν 36 Φορείς σε όλη τη χώρα. Πολλοί από τους Φορείς αυτούς, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια,υπολειτουργούν και αρκετοί στην ουσία δεν λειτουργούν καθόλου (και αναφέρομαι στους 8 Φορείς που ιδρύθηκαν το 2018). Αυτοί ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
  • Υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια που αδυνατούν να σχηματίσουν καν απαρτία.
  • Οι Φορείς διαθέτουν περιορισμένα μέσα και ασαφείς αρμοδιότητες.
  • Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και ζητήματα στην εποπτεία.
  • Πολλοί Φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα του Υπουργείου, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για τις περιοχές ευθύνης τους.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους Φορείς να εξασφαλίζουν έσοδα από κάποιες ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως γίνεται έχω δει σε άλλες χώρες.
Για το διοικητικό μοντέλο

NaturaNrg ygrotopoi kerkini 02

Ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε αναβάθμιση των φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο. “Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον πρέπει να δούμε το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των φορέων”.

Για τις ευρωπαϊκές πρακτικές

natura

“Πρέπει να δούμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ας δούμε τι κάνει η Ιταλία, ας δούμε τι κάνει η Ισπανία, ας δούμε τι κάνει η Αυστρία, ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ας το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Και αν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι αυτοί, δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί μαζί κάνουν λάθος και εμείς κάνουμε το σωστό, γιατί διαφορετικά θα είχαν παραπεμφθεί αυτοί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι εμείς. Διότι εμείς έχουμε παραπεμφθεί” συμπλήρωσε.

Οι συμμετέχοντες

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από πλευράς ΥΠΕΝ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ενώ από φορείς παρέστησαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, εκπρόσωποι των υπόλοιπων περιφερειών, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι, συντονιστές και εκπρόσωποι των εργαζομένων των 36 ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι 20 ΜΚΟ που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ, επαγγελματικών φορέων καθώς και οι αρμόδιες και συναρμόδιες για τους ΦΔΠΠ υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here