Αρχική Καταστροφές Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική

Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική

0
Ανταρκτική
Διαφήμιση

Το ναυτικό της Ρωσίας ανακάλυψε πέντε νέα νησιά που ήρθαν στο φως μετά το λιώσιμο των παγετώνων στην Αρκτική.

Αποστολή που ερεύνησε κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο χαρτογράφησε τα νησιά, που ακόμη δεν έχουν ονομαστεί και προηγουμένως ήταν κρυμμένα κάτω από πάγο, δήλωσε ο αντιναύαρχος Alexander Moiseyev.

«Αυτό συνέβη προφανώς λόγω των αλλαγών στην κατάσταση του παγετώνα. Πριν από αυτά [τα νησιά] υπήρχαν πάγοι. Εμείς νομίζαμε πως ήταν κομμάτι του κυρίως παγετώνα. Το λιώσιμο και η αλλαγές της θερμοκρασίας οδήγησαν στην αποκάλυψη αυτών των νησιών», συνέχισε ο Moiseyev, που ηγείτο της αποστολής.

Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική

Η απώλεια παγετώνων στην Αρκτική στην περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019 ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη πενταετή περίοδο, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών πάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι φετινές καλοκαιρινές αποστολές σε δυο αρχιπελάγη –Franz Josef Land και Novaya Zemlya– περιλάμβαναν μια ομάδα 60 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολίτες από την Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία. «Οι δυο μήνες φέτος που κάναμε την αποστολή στο Franz Josef περιγράφονται ως θερμοί. Ήμασταν πολύ τυχεροί επειδή μπορούσαμε να φτάσουμε σε νησιά όπου η ακτή και τα παράκτια νερά δεν είναι κάθε χρόνο ελεύθερα από πάγο», σχολίασε ο Denis Krets, επικεφαλής της αποστολής.

Στη διάρκεια της αποστολής, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως βρήκε πέντε νέα νησιά στο Vize Bay, ένα σχετικά ορεινό αρχιπέλαγος με δυο βασικά νησιά. Τα νησιά είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε δορυφορικές εικόνες αλλά η αποστολή ήταν η πρώτη που τα είδε.

Με πληροφορίες από Gaurdian

Διαφήμιση