Αρχική Καταστροφές Το κλίμα απορυθμίζει και τις ειρηνευτικές διαδικασίες

Το κλίμα απορυθμίζει και τις ειρηνευτικές διαδικασίες

0
589402 type13262
Διαφήμιση

Ακόμη και τις ειρηνευτικές διαδικασίες εμποδίζει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα που διενέργησε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).

Οι ερευνητές, που εξέτασαν ειδικότερα τις επιπτώσεις των πολυετών συγκρούσεων στη Σομαλία στην Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στη χώρα (MANUSOM) στη χώρα, συμπέραναν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από μια σειρά μεγάλων ξηρασιών που άσκησαν επιπλέον πίεση στη διαδικασία ενίσχυσης του κράτους και περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις του οργανισμού.

«Το τοπίο της ασφάλειας αλλάζει σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Φλόριαν Κράμπε. Αν και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί την κύρια πηγή των συγκρούσεων, «αυξάνει την πιθανότητα» να ξεσπάσουν, προειδοποιεί.

Συγκρούσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

oie i somalia apeileitai me limo.w hr

Έτσι οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών επιδεινώθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ανάγκασαν τους νομάδες κτηνοτρόφους να τροποποιήσουν τις μετακινήσεις των ζώων τους.

Παράλληλα οι συνθήκες ξηρασίας και οι πλημμύρες προκάλεσαν τον εκτοπισμό πολλών προσφύγων σε καταυλισμούς, στους οποίους ακραίες ομάδες, όπως οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, αναζητούν νέους μαχητές.

Αντίστοιχα, οι μετακινήσεις μεγάλων ομάδων του πληθυσμού ενδέχεται να αποδυναμώσουν την τοπική κυβέρνηση εφόσον οι συμφωνίες για το μοίρασμα της εξουσίας δεν αντιπροσωπεύουν πλέον «τη δημογραφική σύσταση» της κοινότητας.

 

Διαφήμιση