Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα επανέρχονται στην εικόνα

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα επανέρχονται στην εικόνα

0
Hywind Scotland
Διαφήμιση

Η ανάγκη στροφής σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας έχει διατυπωθεί με κάθε τρόπο από όλους σχεδόν τους φορείς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ δυναμικά φαίνεται να έχει μπει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μέχρι το τέλους του χρόνου αναμένεται να αποτυπώσει σε κείμενο τους στόχους του μέχρι το 2030.

Θαλάσσια αιολικά

offshore wind farm great britain

Στο προσκήνιο βρίσκονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία είχε γίνει αρκετή κουβέντα στο παρελθόν, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει. Πάντως, όπως αναφέρει το energia.gr το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών έχουν εκπονήσει μελέτη σχετικά με τη χαρτογράφηση θέσεων, με βάθος έως 50 μέτρα. Από τη μελέτη προκύπτει ότι σε περιοχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέτοια έργα.

Μεγάλη ευκαιρία

aiolika thalassia

Ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο οποίος μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσε το energypress για την αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ένταξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). “Η ραγδαία πτώση του κόστους της τεχνολογίας αυτής και η ταχεία μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεγάλες εμπορικές εφαρμογές δημιουργούν μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξει η Ελλάδα την αναγκαία εφοδιαστική αλυσίδα που εμπλέκει τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και να μεγιστοποιήσει έτσι τα οφέλη της από την επικείμενη ανάπτυξη σε όλη την περιοχή», τόνισε. Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ επισήμανε ότι υπάρχουν έργα που και τώρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμα και σε μικρά βάθη όπως στο θρακικό πέλαγος. αρκεί να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο. “Η χώρα θα πρέπει να καθορίσει ένα διακριτό εθνικό πλαίσιο για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς των έργων αυτών”.

35% αύξηση ΑΠΕ

hywind scotland first floating offshore wind farm

Όσον αφορά την επίτευξη των εθνικών στόχων για αύξηση των ΑΠΕ υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να φτιάξουμε τα αναγκαία έργα για να πιάσουμε τους στόχους», εξηγώντας ότι είχαμε ένα έλλειμμα εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων της τάξης των 4.500 MW και δεν καταφέραμε οι ΑΠΕ να αποτελούν το 20% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι είναι μεγάλοι και ότι ο στόχος για το 2030 προβλέπεται να αυξηθεί σε σχέση με το σχεδιασμό του ΕΣΕΚ στο 35%.

Ο κ. Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι χρειάζονται επενδύσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη, αλλά και νέες διασυνδέσεις στα νησιά. «Αυτές δε μπορούν να συνδυαστούν με την ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων στα νησιά, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά το καθεστώς αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας με ίσους όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών υποβολής προσφορών στις διαγωνιστικές διαδικασίες», κατέληξε.

Διαφήμιση