Αρχική Περιβάλλον Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας κατέχουν το ρεκόρ ταχύτητας

Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας κατέχουν το ρεκόρ ταχύτητας

0
Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας κατέχουν το ρεκόρ ταχύτητας
Διαφήμιση

Στη βόρεια Σαχάρα ζει ένα μυρμήγκι που κατέχει ρεκόρ ταχύτητας καθώς διασχίζει σχεδόν ένα μέτρο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Συγκεκριμένα διασχίζει 85,5 εκατοστά, μία απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματός του, και μάλιστα όταν η θερμοκρασία της άμμου μπορεί να φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Την ανακάλυψη αυτή έκαναν Γερμανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουλμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology» και διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια κουνάνε τα πόδια τους (που έχουν μήκος 4,3 έως 6,8 χιλιοστά) με ταχύτητα έως 1.300 χιλιοστών (1,3 μέτρων) το δευτερόλεπτο.

Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας βγαίνουν από τις φωλιές τους στους αμμόλοφους, κάτω από τον καυτό ήλιο, συνήθως για να βρουν απομεινάρια από πτώματα ζώων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτει και η ταχύτητά τους, π.χ. στα 5,7 εκατοστά το δευτερόλεπτο μέσα σε ένα εργαστήριο με δέκα βαθμούς Κελσίου.

Άλλο έντομο που κινείται πολύ γρήγορα είναι το αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης που διανύει απόσταση 171 φορές μεγαλύτερη από το σώμα του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌλο το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της κυβέρνησης σε 1.000 λέξεις
Επόμενο άρθροΛονδίνο: Επιβάτες έσυραν ακτιβιστή για το κλίμα από την οροφή τρένου (βίντεο)