Αρχική Ενέργεια Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας

0
καθαρή ενέργεια
Διαφήμιση

Η επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας κυριάρχησε κατά τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, την έναρξη του οποίου εγκαινίασαν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.

Ενεργειακή διαφοροποίηση

πομπεοΣύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, ο στόχος της ενεργειακής διαφοροποίησης εξακολουθεί να αποτελεί κοινή προτεραιότητα, έγινε αναφορά στις πρώτες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και εκφράστηκε η ετοιμότητα για τη στήριξη μελλοντικών έργων υποδομής που θα ενισχύσουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και προμηθειών και στην επέκταση της περιφερειακής διασυνδετικότητας. Ένα σχέδιο στο οποίο εντάσσεται και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Αγωγός EastMed

Για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, επισημάνθηκε ότι «οι ελληνικές και αμερικανικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών στην ανατολική Μεσόγειο».

Αγωγός TΑΡ

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την πρόοδο του αγωγού Trans-Adriatic (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει ευκαιρίες για την περαιτέρω διεύρυνση των ενεργειακών δικτύων με τους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι υδρογονάνθρακες

εξορύξεις υδρογονανθράκων

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η ανακάλυψη και μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να συμβάλει ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση της ενέργειας. Συνεχίζοντας, οι δύο πλευρές σημείωσαν τα αποτελέσματα του διαλόγου 3+1 για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών για την παροχή στήριξης στα ενεργειακά σχέδια και την ενθάρρυνση των απαραίτητων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

“Πράσινα” καύσιμα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

Όσον αφορά το υπόλοιπο σκέλος της ενεργειακής ατζέντας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει την ενεργειακή της υποδομή. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ρόλο του φυσικού αέριου ως ένα καύσιμο που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση δυνητικών ενεργειακών πόρων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρότησαν την κοινοβουλευτική έγκριση για τα δικαιώματα εξερεύνησης σε δύο θαλασσότεμαχια της Κρήτης, σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει και μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία».

 

Διαφήμιση