Αρχική Πολιτισμός Η Σπιναλόγκα υποψήφια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η Σπιναλόγκα υποψήφια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

0
σπιναλογκα3
Διαφήμιση
Μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε η τηλεοπτική σειρά “Το Νησί”, που βασιζόταν στο ομώνυμο best seller της Victoria Hislop, σχετικά με τη ζωή στο λεπροκομείο της Σπιναλόγκας στις αρχές του 20ου αιώνα, ο δρόμος για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου ανάμεσα στα κορυφαία Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έγινε ακόμη πιο εύκολος. Το αίτημα κατατέθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου τον περασμένο Ιανουάριο και πλέον η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η αυτοψία

Για τον σκοπό αυτό βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή, ως εκπρόσωπος της Unesco, η αρχιτέκτονας και μέλος της ICOMOS Ιταλίας, Τeresa Colletta, η οποία πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Στις αρχές Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα στείλει γραπτώς τις παρατηρήσεις της ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο συμπληρωματικός φάκελος. Το αίτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Ιούνιο του 2020 στην Κίνα.

Εθνικό ζήτημα

spinaloga1

«Το ζήτημα πλέον είναι εθνικό και όχι τοπικό” επισήμανε ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου. “Ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου, του Λασιθίου και της Κρήτης, καθώς την προώθηση του θέματος έχει πλέον το Υπουργείο, ενώ επιπλέον αυτοί που ψηφίζουν είναι πρέσβεις της UNESCO στις χώρες-μέλη της. Άλλωστε μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μια διαδικασία που αναδεικνύει την ίδια τη χώρα».

Οι παρατηρήσεις της Unesco

σπιναλογκα5

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για το φάκελο της Σπιναλόγκας, η εκπρόσωπος της UNESCO έκανε, προφορικά, δύο παρατηρήσεις:

  • Να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, ούτως ώστε να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση κόσμου τα μεσημέρια.

«Η κ. Colletta έβαλε κάποια ζητήματα τα οποία νομίζω ότι αντιμετωπίζονται εύκολα. Ζήτησε να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας μέχρι το κανάλι. Όλη δηλαδή τη Χερσόνησο της “Κολοκύθας” που εμείς είχαμε περιλάβει κατά το ήμισυ στην πρόταση μας” εξήγησε ο κ. Ζερβός. “Επίσης, πρότεινε να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, με στόχο να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση τα μεσημέρια. Είπε δηλαδή αν είναι εφικτό, να αυξηθεί το εισιτήριο τις μεσημβρινές ώρες και να μειωθεί τα πρωινά και τα απογεύματα, για να μην παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες κοσμοσυρροή, όπως γίνεται τώρα τις μεσημβρινές ώρες. Αυτό είναι ουσιαστικό, σωστό και θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και η μορφοποίηση ενός προγράμματος στα καΐκια. Ναι μεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο, προκειμένου να είναι ελέγξιμος ο αριθμός των επισκεπτών και να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή».

400.000 επισκέπτες

σπιναλογκα2

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.

Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και μεταφέρθηκαν και στις τις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες. Έκλεισε το 1957, ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη, ωστόσο λόγω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους κυρίως τουρίστες, ξεκίνησε συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ.

Πλέον την επισκέπτονται χιλιάδες άτομα με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Πέρσι ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τις 413 χιλιάδες και το ίδιο αναμένεται να καταγραφεί και για τη φετινή σαιζόν.

Διαφήμιση