Αρχική Τεχνολογία “Just Add Water”: Πρωτοποριακή λύση για τη στέγαση των προσφύγων

“Just Add Water”: Πρωτοποριακή λύση για τη στέγαση των προσφύγων

0
Cutwork,+Cortex+Shelter,+Refugee+Kit+Home 7 (1)
Διαφήμιση

Σε μια προσπάθεια να βρει λύση στη σοβαρή έλλειψη στέγης που αντιμετωπίζουν τα σχεδόν 26 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε διάφορες χώρες του πλανήτη, το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Cutwork, ανέπτυξε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και λειτουργική πρόταση, που αν υιοθετηθεί ευρέως, θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Μόνο νερό

Cortex Shelter by Cutwork 1 889x556

Χρησιμοποιώντας την ευρεσιτεχνία της κατασκευαστικής εταιρείας Cortex, με την οποία συνεργάστηκε -που δεν είναι άλλη από ένα σκυρόδεμα με υφή υφάσματος που τυλίγεται και το οποίο σκληραίνει και είναι έτοιμο για χρήση όταν βρέχεται- κατασκεύασε έναν «do it yourself» οικίσκο, ο οποίος φέρει το χαρακτηριστικό όνομα «Πρόσθεσε μόνο νερό» (“Just Add Water”). Το πρωτοποριακό αυτό υλικό σκληραίνει με το νερό μέσα σε 24 ώρες, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, ενώ για τη συναρμολόγησή του σε κατοικία, δεν απαιτούνται παρά 1-2 ημέρες και 2 άτομα και μάλιστα χωρίς τη χρήση βαρέως εξοπλισμού.

Άνεση και οικολογία

Cutwork,+Cortex+Shelter,+Concept+Narrative+1

Κάθε σπιτάκι κατασκευάζεται από έναν σκελετό μεταλλικών σωλήνων, που λυγίζουν εύκολα με το χέρι. Έχει μήκος 6,8 μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα, προσφέροντας αρκετό χώρο για μια μικρή κουζίνα και ένα μπάνιο εκτός από τον κυρίως χώρο. Διαθέτει αδιάβροχα μονωτικά φύλλα που πλένονται εύκολα, ενώ στην οροφή του υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ηλιακών πάνελ για να φορτίζονται τα κινητά τηλέφωνα και να παρέχεται εσωτερικός φωτισμός. Επίσης, έχουν προβλεφθεί παράθυρα για φυσικό φως και εξαερισμό.

Αντοχή και ασφάλεια

Cortex Shelter by Cutwork 4 889x508 Cortex Shelter by Cutwork 3 889x508

Οι οικίσκοι έχουν χαμηλό κόστος και μπορούν να αντέξουν για τουλάχιστον 30 χρόνια – καμία σύγκριση δηλαδή με τα κοντέινερ και τις σκηνές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα, τονίζει η Cutwork. «Είναι αδιάβροχοι και για όλες τις εποχές, οι τοίχοι τους είναι ανθεκτικοί στη φωτιά, στις μαχαιριές και στις επιθέσεις, ενώ έχουν πόρτα με κλειδαριά για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Διαφήμιση