Αρχική Ενέργεια “Δεν καταρρέει η ΔΕΗ” υποστηρίζει ο Κ. Χατζηδάκης

“Δεν καταρρέει η ΔΕΗ” υποστηρίζει ο Κ. Χατζηδάκης

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Αποφεύχθηκε κατά τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ο κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης της ΔΕΗ, λόγω των κυβερνητικών μέτρων, ωστόσο η κατάσταση της επιχείρησης συνεχίζει να μην είναι “παραδεισένια”. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο “‘Έθνος της Κυριακής”.

Διαρθρωτικά μέτρα

ΔΕΗ

Στη συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης μιλά για σειρά διαρθρωτικών μέτρων σχετικά με:

  • τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με χρονικό όριο το 2028,
  • την κατάργηση των ΝΟΜΕ,
  • την απελευθέρωση της ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ»,
  • την προώθηση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ,
  • την ενθάρρυνση της ΔΕΗ για άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά, εξηγεί ο υπουργός, εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες «για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Περί άλλων ενεργειακών θεμάτων

παράταση ΔΕΗ

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: «Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος» τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Για τα ΕΛΠΕ: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την πολιτική του κ. Τσίπρα καθώς ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ».

Εξυγίανση

kwstis xatzidakis

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως σε πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) είχε ανακοινώσει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο με αντικείμενο την απαλλαγή της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό της εταιρείας με τις διαδικασίες του Δημοσίου. “Τον Οκτώβρη θα έρθει ο νόμος που θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από το “ζουρλομανδύα” των διαδικασιών για τις ΔΕΚΟ”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο συγκεκριμένος νόμος εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που δεν εξαντλήθηκε με τα μέτρα ενίσχυσης της εταιρείας που οδήγησαν στο να βγει η θετική έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. Η εξυγίανση περνά μέσα από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και με το άνοιγμα στις ΑΠΕ που σήμερα η ΔΕΗ έχει μερίδιο μόλις 3%, τόνισε.

Πτολεμαΐδα 5

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 790x400

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επένδυση της ΔΕΗ για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 λέγοντας ότι είναι μια αποτυχημένη επένδυση για την οποία φέρουν ευθύνη όλα τα κόμματα και για αυτήν τη λάθος επενδυτική απόφαση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από τους νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους της ΔΕΗ.

 

Διαφήμιση