Αρχική Άσκηση Η πολωνέζα ορειβάτισσα Wanda Rutkiewicz στο doodle της Google

Η πολωνέζα ορειβάτισσα Wanda Rutkiewicz στο doodle της Google

0
doodle
Διαφήμιση

Άλλο ένα ενδιαφέρον άτομο μας συστήνει η Google μέσω της πρακτικής των doodle. Σήμερα τιμά την Πολωνέζα ορειβάτισσα Wanda Rutkiewicz, η οποία έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή K2, την δεύτερη δηλαδή υψηλότερη μετά το Έβερεστ (στα 8.611 μέτρα).

Γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια, η οποία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Η Wanda σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Με την ορειβασία άρχισε να ασχολείται το 1961 μετά από μια τυχαία με τον ορειβάτη Μπογκντάν Γιανκόφκσι.

Η δύσκολη κορυφή Κ2

Wanda Rutkiewicz1

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ. Το 1986, γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2 (στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνας), χωρίς μάλιστα τη βοήθεια οξυγόνου. Η επιτυχία της όμως επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν.

Η εξαφάνιση

AP 7811100143

Κατά τη διάρκεια ανάβασης στο Κανγκτσενγιούνγκα στα Ιμαλάια, τα ίχνη της χάθηκαν, και ουδέποτε βρέθηκαν.  Άγνωστο παραμένει επίσης το αν έφτασε τελικά στην κορυφή. Σε περίπτωση που τα κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατέκτησε τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Τα doodles

Τα doodles είναι ο τρόπος της Google για να γιορτάσει γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε το 1998, όταν οι ιδρυτές της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Διαφήμιση