Αρχική Επιχειρείν Οικοδομική άνθηση προβλέπεται από το πάγωμα του ΦΠΑ

Οικοδομική άνθηση προβλέπεται από το πάγωμα του ΦΠΑ

0
oikodomh
Διαφήμιση

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση της κτηματαγοράς στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις πωλήσεις όλων των ακινήτων. Μάλιστα οι ειδικοί προβλέπουν οικοδομική άνθηση σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ ειδικά στην Αθήνα, σε περιοχές όπου προγραμματίζονται νέοι σταθμοί μετρό αναμένουν ριζική αναμόρφωση του χάρτη.

Οι πιο “hot” περιοχές

giapi

Το Γαλάτσι θεωρείται πρώτη προτίμηση των κατασκευαστών, ενώ τα βόρεια προάστια, γενικότερα, έχουν ξανά την τιμητική τους, καθώς σχεδιάζονται νέα οικιστικά συγκροτήματα στου Παπάγου, τα Βριλήσσια, την Αγία Παρασκευή, το Χολαργό, τα Μελίσσια, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

Σταθερά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, ωστόσο, βρίσκονται τα νότια προάστια. Έτσι, από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, όπου η οικοδομική δραστηριότητα έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο, αναμένεται, να κορυφωθεί και το 2020.

Φοιτητικές κατοικίες

Στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, η Τρίπολη, η Σπάρτη και τα Γιάννενα, πόλεις δηλαδή όπου λειτουργούν Πανεπιστήμια.

Στην Τρίπολη ειδικότερα, η επικείμενη δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Νοσηλευτικής για 1.000 φοιτητές, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για τη στέγαση των φοιτητών.

Το μέτρο

ikodomi

Το πάγωμα του ΦΠΑ 24% θα αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, αγγίζοντας άμεσα περίπου 100.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί ένα ακόμη μέτρο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας δίνοντας κίνητρο στους φορολογουμένους να προχωρήσουν στην ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Τιμές

Το κρίσιμο θέμα ωστόσο παραμένει η αναστολή του ΦΠΑ να περάσει και στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Δηλαδή να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας την αξία των απούλητων ακινήτων τους στα ίδια επίπεδα.

Παραδείγματα – οφέλη 

Νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. με οικοδομική άδεια το 2010 αξίας 100.000 ευρώ.

  • Σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%: 24.000 ευρώ.
  • Από 1.1.2020 επιβάλλεται  φόρος μεταβίβασης 3%: 3.000 ευρώ.
  • Όφελος για τον αγοραστή: 21.000 ευρώ.

Νεόδμητη μονοκατοικία 200 τ.μ. με οικοδομική άδεια το 2008 αξίας 300.000 ευρώ.

  • Σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%: 72.000 ευρώ.
  • Από 1.1.2020 επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 3%: 9.000 ευρώ.
  • Όφελος για τον αγοραστή: 63.000 ευρώ.
Διαφήμιση