Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι επιστήμονες διαφωνούν για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Οι επιστήμονες διαφωνούν για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

0
κόκκινο κρέας
Διαφήμιση

Μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στους επιστημονικούς χώρους, με αφορμή μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες επί τρία χρόνια και αφορά στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αφού είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των επιστημονικών ομάδων καθώς πολλοί διαφωνούν με την εν λόγω έρευνα και προτρέπουν το κοινό να μην αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

Μάλιστα, κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που κακώς αθωώνουν το κόκκινο κρέας.

Η νέα έρευνα

Επικεφαλής της νέας έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”.

Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή».

Ο αντίποδας της έρευνας

κόκκινο κρέας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010.

Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».

«Η μελέτη θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».

Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση