Αρχική Μεταφορές Καθ’ οδόν η απόσυρση ΙΧ και ταξί

Καθ’ οδόν η απόσυρση ΙΧ και ταξί

0
Αυτοκίνητα
Διαφήμιση

Το πράσινο φως από τους θεσμούς αναμένει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να τρέξει στις αρχές του 2020 το πρόγραμμα απόσυρσης ΙΧ.

Όπως έχει γράψει και το ecozen, το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει να δώσει κίνητρα για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στόχος είναι να πριμοδοτηθούν τα καινούργια.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκεται επίσης και η μαζική αντικατάσταση των ταξί, όπως είχε συμβεί και το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα από τα κίνητρα που θα δοθούν για όλα τα οχήματα, Ι.Χ. και ταξί είναι ο περιορισμός των τελών κυκλοφορίας, με βάση τη ρύπανση που προκαλεί κάθε όχημα. Δηλαδή, όσο λιγότερο ρυπαίνει, τόσο λιγότερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνει.

Ηλεκτροκίνηση

ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν και γενικώς θεωρείται ότι η λύση για την προστασία της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των μεταφορών είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη (χώρες ΕΕ) είναι κάτω του 7%, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1%.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες του υπουργείου και σε αυτόν τον τομέα, υπαγορεύονται από τις υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Διαφήμιση