Αρχική Μεταφορές Ιταλός βυζαντινολόγος για το Μετρό Θεσσαλονίκης: “Μην απομακρύνετε τα ευρήματα”

Ιταλός βυζαντινολόγος για το Μετρό Θεσσαλονίκης: “Μην απομακρύνετε τα ευρήματα”

0
metro venizelou (1)
Διαφήμιση

«Αυτό που έφεραν στο φως οι εργασίες για το μετρό είναι η βυζαντινή Πομπηία! Το καταλαβαίνετε; Και σκοπεύετε να την ξεκολλήσετε, για να την επανακολλήσετε αργότερα; Τρελαθήκατε; Θα κάνετε τις αρχαιότητές σας Lego; Σκοπεύετε να στήσετε τη βυζαντινή Disneyland; Να μας το πείτε! Και να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Αυτά τα …εντυπωσιακά, λέει ο Ιταλός βυζαντινολόγος Πάολο Οντορίκο στο ethnos.gr, αναφερόμενος, φυσικά, στις αρχαιότητες που έφεραν στο φως οι εργασίες για το μετρό στη Θεσσαλονίκη.

«Για τη συλλογική κοινωνική μνήμη της Αθήνας έχουν γίνει πολλά. Στη Θεσσαλονίκη, τίποτα! Και τώρα επιχειρείται να καταστραφούν τα σπάνια τεκμήρια που αποκαλύφθηκαν; Είναι μια ντροπή», συμπληρώνει.

Καταστροφή

metro Θ

Ο βυζαντινολόγος και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, ο οποίος είχε επισκεφθεί τα ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου το 2013, υποστηρίζει ότι η αποκόλληση της Μέσης Oδού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί την οικοδομική αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων του μνημειακού συνόλου – αξία που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και την ελληνική νομοθεσία.

Να συνυπάρξουν μετρό και αρχαία

Αν η στάση συνυπάρξει με τα ευρήματα, συνεχίζει ο Πάολο Οντορίκο, το 2023 θα είναι έτοιμος ο σταθμός, βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί και οδήγησε και στην υπουργική απόφαση του 2017. “Αν αποκολληθούν, για να επανακολληθούν εν συνεχεία, πριν από το 2025 δεν μπορεί να έχει τελειώσει ο σταθμός. Αυτό που έχουμε είναι ένα κορυφαίο εύρημα για τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που βρέθηκε και εφόσον μπορεί να συνυπάρξει με τη στάση του μετρό επιβάλλεται να μείνει in situ”.

Προσφυγή στο ΣτΕ

METRO Θ 2

Ο Ιταλός επιστήμονας θεωρεί ότι αν προχωρήσει η υπόθεση ως έχει τότε υπάρχουν “τα νομικά όπλα”. Αν ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 17, που διασφαλίζει τα αρχαία, θα γίνει από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης και τους συμμάχους της, νέα προσφυγή στο ΣτΕ. “Αλλά πέρα από τις προσφυγές, το σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί ο ελληνικός λαός και να σταματήσουν τα ψέματα. Λένε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού. Υπάρχουν. Έτοιμα. Αρχιτεκτονικά, στατικά κ.ο.κ. κατατεθειμένα. Λένε ότι η in situ διατήρηση θα κοστίσει περισσότερο. Ψέματα! Λένε ότι θα διαρκέσει περισσότερο το έργο με τα αρχαία. Ψέμα! Πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει τι συμβαίνει. Και να αντιδράσει!”

Διαφήμιση