Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Greenpeace: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Greenpeace: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

0

Τον προβληματισμό της σχετικά με τα προτεινόμενα φορολογικά κίνητρα του Υπουργείου Οικονομικών για ενίσχυση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, εκφράζει η Greenpeace, τονίζοντας ότι απέχουν πολύ από τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η οργάνωση ανησυχεί επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός και η έγκαιρη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα τα επόμενα 20 χρόνια θα παραμείνει ευσεβής πόθος, εφόσον δεν στηριχθεί έμπρακτα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Η επιστολή

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Στην επιστολή, ο Νίκος Χαραλαμπίδης υποστηρίζει ότι το μέτρο δεν προσφέρει ουσιαστικό κίνητρο για επενδύσεις στα εκατομμύρια αμόνωτα κτίρια που επειγόντως χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης, εκτιμώντας ότι παρόμοια προγράμματα περιοδικών ενισχύσεων μάλλον δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην αγορά (αναθέρμανση/πάγωμα αγοράς, υπερτιμολογήσεις, ξαφνικές προσλήψεις/απολύσεις υπαλλήλων κα.) παρά λύνουν. “Από ό,τι φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα παραμείνει όμηρος γραφειοκρατικών και περιορισμένης αποτελεσματικότητας προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν σε λίγες δεκάδες χιλιάδες κτίρια, όπως το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, γράφει χαρακτηριστικά.

Οι ανησυχίες

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΙΙ

Στο ίδιο πλαίσιο υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2018/844, η χώρα μας θα πρέπει να εκπονήσει και να υλοποιήσει Στρατηγικό Σχέδιο για έναν κτιριακό τομέα χωρίς άνθρακα ως το 2050.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά προβληματίζει από αυτήν την εξέλιξη είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να κατανοεί:

  • την αναγκαιότητα για τον γρήγορο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε οικονομία μηδενικών εκπομπών στα επόμενα 20-25 χρόνια. Προφανώς, αγνοούνται και τα τεράστια αναπτυξιακά οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση.
  • ότι τα φορολογικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας λειτουργούν και ως εισοδηματικό εργαλείο, με την έννοια ότι μπορούν να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κουμπαρά από ό,τι προσφέρονται με μορφή επιδότησης. Πολλές σχετικές μελέτες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αναπάντητη πρόκληση

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

“Κύριε Πρωθυπουργέ, στην πρόσφατη παρουσία σας στη Διάσκεψη για το Κλίμα στην Νέα Υόρκη αναφερθήκατε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής σας” συνεχίζει ο κ. Χαραλαμπίδης και καταλήγει: “Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών είναι εκ των ων ουκ άνευ, τόσο για την προστασία του ελληνικού λαού από την κλιματική και ενεργειακή κρίση όσο και για τον εν γένει εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αποτελεί, αναμφισβήτητα, μία τεράστια πρόκληση για όλη την ελληνική κοινωνία. Εκφράζουμε τον φόβο ότι αυτή η πρόκληση θα μείνει αναπάντητη εφόσον δεν υποστηριχθεί έμπρακτα από το βασικότερο υπουργείο της χώρας”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here