Αρχική Περιβάλλον Έως τον Μάιο 2020 η παράταση για “τακτοποίηση” αυθαιρέτων

Έως τον Μάιο 2020 η παράταση για “τακτοποίηση” αυθαιρέτων

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

Όποιος πίστεψε ότι το θέμα των αυθαιρέτων θα λυνόταν εν μία νυκτί, είχε πολλές φιλοδοξίες. Καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να δώσει παράταση από τέσσερις έως έξι μήνες για τους τελευταίους ιδιοκτήτες που πρέπει να τακτοποιήσουν τα σπίτια τους. Πάντως νέος νόμος για τη νομιμοποίηση τους δεν προβλέπεται.

Ήδη μπήκαμε στον τελευταίο μήνα ισχύος του νόμου 4495/17, καθώς βάσει των υφιστάμενων διατάξεων δήλωση και υπαγωγή αυθαιρέτων μπορεί να γίνει έως τις 8 Νοεμβρίου, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, οι οποίες θα μπορούν να κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Έως τον Μάιο

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ2

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου αφορούν παράταση της ισχύος του νόμου για έξι μήνες με στόχο αυτή να επιμηκυνθεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες κατασκευών με αυθαιρεσίες να μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι προτάσεις είναι το διάστημα αυτό να οριστεί σε ένα έτος, αν και στην πράξη αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά περισσότερο.

Πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

αυθαίρετα

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτιμάται ότι θα μπορέσει να είναι λειτουργικό ακόμα και σε ένα μήνα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα το ενεργοποιεί. Η παράταση που θα δοθεί θα καλύψει το κενό μέχρι την ενεργοποίηση και εφαρμογή του. Για κτίσματα και κατασκευές που έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5, πάντως, ακόμα και για το διάστημα που θα παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα υπαγωγής μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, εξετάζεται τα πρόστιμα να είναι ακόμα πιο τσουχτερά. Η οριστική λύση γι΄αυτά τα κτίρια αναμένεται να δοθεί με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία επρόκειτο να εισαχθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κάτι το οποίο δεν έγινε εξαιτίας ζητημάτων νομολογίας.

Το παράβολο

αυθαίρετα

Το παράβολο για αυθαίρετα έως 100 τ.μ. έχει οριστεί στα 250 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το εμβαδό έως τα 10.000 ευρώ για χρήσεις άνω των 5.000 τ.μ., ενώ για τα πρόστιμα προβλέπονται μειώσεις σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής, αλλά και βάσει κοινωνικών κριτηρίων (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ.).

Διαφήμιση