Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ενάντια στο …ρεύμα ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ

Ενάντια στο …ρεύμα ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Χωρίς μελέτη και κυρίως χωρίς ανταλλάγματα θεωρεί ότι προωθείται από την κυβέρνηση το πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Για την απολιγνιτοποίηση έως το 2028

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι δεν γνωρίζει κάποια μελέτη η οποία να στηρίζει μια τόσο σοβαρή πολιτική απόφαση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Παρατηρεί επίσης ότι ούτε προεκλογικά είχε αναφερθεί αυτός ο στόχος, ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και διερωτάται πώς προέκυψε.

“Θέλω να πιστεύω ότι πριν από αυτή την εξαγγελία, η οποία ξεπερνά πολύ τους ευρωπαϊκούς στόχους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μας, θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και θα έχουν διασφαλιστεί τα ανάλογα ανταλλάγματα” λέει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό και συμφέροντα τον τερματισμό το 2028 της λειτουργίας μονάδων όπως η Πτολεμαΐδα V ή η Μελίτη, ακόμη και ο Άγιος Δημήτριος V. “Πέραν της καταστροφής επενδεδυμένων κεφαλαίων και άλλων οικονομικών επιπτώσεων, συνεπάγεται την πλήρη υποκατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο, όχι «αθώο» περιβαλλοντικά και εισαγόμενο. Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, ήδη πολύ μεγάλη, θα αυξηθεί υπέρμετρα, η δε αβεβαιότητα για τις τιμές του Φ.Α. στο μέλλον δεν μπορεί να παραβλέπεται”.

Για τη λιγνιτική παραγωγή

λιγνιτικών μονάδων

Για τον κ. Παναγιωτάκη, η λιγνιτική παραγωγή είναι αναγκαία για τη χώρα. Η ΔΕΗ επενδύοντας στον λιγνίτη, με προοπτική να κάνει απόσβεση σε 25 και πλέον χρόνια, επιτελεί εθνική αποστολή για την οποία είναι δίκαιο να αποζημιωθεί, υποστηρίζει.

“Σε ό,τι αφορά την ουσία, όπως είχαμε ήδη σχεδιάσει, σε 1-2 χρόνια θα αποσυρθούν οι σταθμοί της Καρδιάς και του Αμυνταίου, ισχύος 1.900 MW. Μπορεί να εξεταστεί η πρόωρη, κατά 4-5 χρόνια, απόσυρση το 2020-2021 και της Μεγαλόπολης III, ισχύος 300 MW, καθώς και η δραστική μείωση της λειτουργίας των μονάδων 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου. Για τις λοιπές παλαιές μονάδες, η λειτουργία και ο χρόνος απόσυρσης θα εξαρτηθούν από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες. Με αυτό τον προγραμματισμό, η μείωση των εκπομπών ρύπων υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της χώρας μας και θα μας φέρει στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. Θεωρώ ότι το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που κατατέθηκε πέρσι στην Ε.Ε. και έτυχε πολύ θετικής υποδοχής ως πλήρως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς στόχους και τις πολιτικές, είναι ισορροπημένο σε ό,τι αφορά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η συμμετοχή της οποίας στο ενεργειακό μείγμα το 2030 προβλέπεται σε 17%.”

Για την Πτολεμαΐδα V

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 790x400

Η απόφαση για την Πτολεμαΐδα V λήφθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με όχι αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, εξηγεί ο κ. Παναγιωτάκης. Για μια ακόμη φορά η ΔΕΗ κλήθηκε να επενδύσει για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση, αντί να στηρίξει αυτή την επένδυση, άφησε τη ΔΕΗ εντελώς ακάλυπτη καθώς το 2013-2014 δεν μερίμνησε να διασφαλιστεί η χορήγηση στη χώρα μας δωρεάν δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. “Πρόκειται για πελώριο ιστορικό λάθος, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για την οικονομία, ιδιαίτερα τη βιομηχανία, και την κοινωνία. Και για να προλάβω πιθανή ένσταση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η φτηνή λιγνιτική παραγωγή κάθε άλλο παρά αντιστρατεύεται την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αλλωστε η χώρα μας είναι πλέον σταθερά προσανατολισμένη στην πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Βεβαίως η φτηνή λιγνιτική παραγωγή είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη μονάδων φυσικού αερίου. Αλλά αυτό δεν είναι κακό” υπογραμμίζει.

Για τη Δυτική Μακεδονία

ενεργειακή απεξάρτηση

“Η έναρξη λοιπόν κατασκευής της Πτολεμαΐδας V, για την οποία η Δυτική Μακεδονία είχε εναποθέσει πλείστες ελπίδες, ήταν μονόδρομος, όπως άλλωστε απαιτούσαν όλες οι πλευρές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές… Παράλληλα αποδυθήκαμε σε μεγάλο αγώνα για χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα”.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης, η Πτολεμαΐδα V είναι πλέον αναγκαία για τη χώρα και, καθώς πρόκειται για μονάδα τής πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί με κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα να είναι ανταγωνιστική έναντι του φυσικού αερίου και να αποφέρει αξιόλογα οφέλη και κέρδη…

 

Διαφήμιση