Αρχική Επιστήμη Εικοσιδύο δεσμεύσεις της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών

Εικοσιδύο δεσμεύσεις της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών

0
dolphins 918752 1280
Διαφήμιση

Εικοσιδύο νέες δεσμεύσεις για καθαρούς, υγιείς και ασφαλείς ωκεανούς πρόκειται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πρωτοβουλία αυτή θα ανακοινώσει στη διάσκεψη «Our Ocean» του 2019 (ο Ωκεανός μας), η οποία έχει ως αντικείμενο την καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών, και θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας στις 23-24 Οκτωβρίου 2019.

Παρακολούθηση των ωκεανών

468503 wkeanoi2011 600 161281 42C342

Παράλληλα, η ΕΕ θα εγκαινιάσει το «The Ocean Tracker» (Παρακολούθηση των ωκεανών), έναν διαδραστικό χάρτη για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αναλάβει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΚΟ. Το «The Ocean Tracker», που αποτελεί δέσμευση από το 2017, όταν η ΕΕ φιλοξένησε τη διάσκεψη «Our Ocean» στη Μάλτα, θα διασφαλίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σχέση με όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ.

Η Ατζέντα 2030

mariana island 708

Οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν σημαντικές ενέργειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των ωκεανών, ιδίως όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συγκεκριμένα του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης αριθ. 14: Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά, την ενίσχυση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας και τη βελτίωση της έρευνας και της θαλάσσιας επιτήρησης.

Συνολικά, από την έναρξη των διασκέψεων «Our Ocean» το 2014, η ΕΕ έχει αναλάβει 77 δεσμεύσεις, το 80% εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθεί σύντομα, συμπεριλαμβανομένου και του 50 % εκείνων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο έτος.

Οι 22 νέες δεσμεύσεις

CLIMATECHANGE 11 1 2019

Οι 22 δεσμεύσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 540 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση βασικών θαλάσσιων προκλήσεων, όπως ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της βάσης γνώσεων που διαθέτουμε, η προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας εντός και εκτός Ευρώπης.

Στήριξη της ωκεάνιας έρευνας: Στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της κατανόησής μας και την προώθηση νέων τεχνολογιών σχετικά με τη βιώσιμη αλιεία, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, την απαλλαγή της ναυτιλίας από ανθρακούχες εκπομπές και την προώθηση της γαλάζιας ανανεώσιμης ενέργειας.

Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης με την προώθηση της «πράσινης ναυτιλίας». Τα πλοία που μειώνουν την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν ή χειρίζονται τα απόβλητά τους με άλλο βιώσιμο τρόπο, θα ανταμείβονται για τις προσπάθειες αυτές μέσω της μείωσης των τελών αποβλήτων που πρέπει να καταβάλλουν όταν καταπλέουν σε λιμένα της ΕΕ.

Ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας και της καινοτομίας: περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να προωθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης ενίσχυσης προβλέπονται επενδύσεις σε εταιρείες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στη διατήρηση του οικοσυστήματος.

Συνένωση δυνάμεων σε όλο τον κόσμο για περισσότερα αποτελέσματα: Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ένωση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και για καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών συνοδεύονται από την προώθησή τους στο εξωτερικό. Στη διάσκεψη «Our Ocean», η ΕΕ θα υπογράψει νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης για την παροχή 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αξιακών αλυσίδων της βιώσιμης αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ).

Κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν: 12,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα Copernicus για την παρακολούθηση των θαλάσσιων πάγων και του κλίματος της κρυόσφαιρας για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική και την Ανταρκτική. Επιπλέον, η ΕΕ θα διαθέσει 9,9 εκατ. ευρώ στην Κοινή πρωτοβουλία στον Ειρηνικό για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα, την οποία δρομολόγησε η Γαλλία για να αυξηθούν οι ικανότητες προσαρμογής 19 χωρών και εδαφών του Ειρηνικού στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και των λοιπών παραγόντων πίεσης και για να προστατευθεί και να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα.

Παγκόσμια πρόκληση η βιωσιμότητα των ωκεανών

Ωκεανός, θάλασσα

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, Καρμένου Βέλα, ο οποίος θα κάνει έκκληση για πιο ενεργή δράση σε σχέση με τη διακυβέρνηση των ωκεανών: «Η βιωσιμότητα των ωκεανών αποτελεί παγκόσμια πρόκληση η οποία απαιτεί οριζόντια και διεθνή δράση. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε τη διακυβέρνηση των ωκεανών στο επόμενο επίπεδο. Με αυτό το νέο σύνολο δεσμεύσεων και την παράδοση του εργαλείου «The Ocean Tracker», η ΕΕ καταδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ωκεανών» δήλωσε.

«Οι ωκεανοί δεν είναι μόνο ο κοινός μας πλούτος, αλλά και το μέλλον μας. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε την υγεία και την προστασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη μελλοντική μας σύμπραξη με τις χώρες ΑΚΕ, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως διεθνής κινητήρια δύναμη προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, στηρίζοντας παράλληλα τη γαλάζια οικονομία και τις ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Νέβεν Μίμιτσα, Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Πληροφορίες:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθαρή ενέργεια με πρωταγωνιστή τα φωτοβολταϊκά
Επόμενο άρθροΗ Πρόεδρος του ΕΟΤ στην τελετή λήξης του Rose of Charity Sailing Cup 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ