Αρχική Ειδήσεις ΕΕ: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ισότητα των Φύλων

ΕΕ: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ισότητα των Φύλων

0
isotita 2
Διαφήμιση

Η έρευνα που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, σχετικά με τον σεβασμό στην ισότητα βρίσκει τη χώρα μας στην τελευταία θέση, στον δείκτη ισότητας των φύλων για το 2019, ανάμεσα στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και ΕE έχει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, οι εξελίξεις δείχνουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον δείκτη, η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Σουηδία (83,6%) και η Δανία (77,5%) είναι σταθερά οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων.
  • Η Ελλάδα (51,2%) και η Ουγγαρία (51,9%) έχουν μακρύ δρόμο ακόμα.
  • Η Ιταλία και η Κύπρος έχουν βελτιώσει τα περισσότερα (+ 13,8% και + 10,4%), ενώ η Λιθουανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ισότητα των φύλων από το 2005.

isotita 1

Από το 2005, η βαθμολογία της ΕΕ, στο θέμα της ισότητας των φύλων, αυξήθηκε μόνο κατά 5,4% (+ 1,2% από το 2015).

Η ΕΕ είναι πιο κοντά στην ισότητα των φύλων στους τομείς της υγείας (88,1%) και τα χρήματα (80,4%). Οι ανισότητες των φύλων είναι πιο ανησυχητικές στον τομέα της εξουσίας (51,9%). Παρόλα αυτά, η βαθμολογία στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί περισσότερο από το 2005 (+13%), λόγω της προόδου σε σχεδόν κάθε κράτος μέλος.

Ένα νέο χαρακτηριστικό της έκδοσης του 2019 είναι η εισαγωγή θεματικής εστίασης που συνδέεται με επιλεγμένους τομείς του. Η ειδική εστίαση αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας για την ΕΕ.

Ο δείκτης παρουσιάζει επίσης ένα πρόσθετο σύνολο δεικτών σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του βασικού δείκτη ισότητας των φύλων, αλλά συνδέονται εννοιολογικά και στατιστικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑρτοποιείο στη Θεσσαλονίκη δέχεται πληρωμές με Bitcoin
Επόμενο άρθροΓιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ